Meerderheid Vlaamse bedrijfsleiders tegen cordon sanitaire

68 procent van de Vlaamse bedrijfleiders wil dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang wordt opgeheven. Toch vindt ook 75 procent van de ondernemers het Vlaamse Belang geen geschikte partij om het land te besturen.

(tijd) Dat blijkt uit een opiniepeiling van TNS Media in opdracht van DE TIJD bij een representatief samengesteld staal van 400 bedrijfsleiders. De resultaten van de peiling staan morgen uitgebreid in DE TIJD.

Zo goed als alle Vlaamse bedrijfsleiders vinden ook dat Vlaanderen meer bevoegdheden moet krijgen. Ze vinden met name dat de Vlaamse regering veel efficiënter moet kunnen ingrijpen op de arbeidsmarkt en zeggenschap moet krijgen over het economische beleid. Dit resultaat steekt schril af bij de peiling die zusterkrant L'Echo organiseerde bij Franstalige bedrijfsleiders. Daar ziet amper één op de drie ondernemers brood in meer bevoegdheden voor de regio's.

Dat laatste resultaat hangt allicht nauw samen met de inschatting die Waalse ondernemers maken over hun regionale regering. Terwijl acht op de tien Vlaamse ondernemers vertrouwen heeft in de Vlaamse regering, staat slechts 22 procent van de Franstalige ondernemers achter het beleid van de Waalse regering. Elio di Rupo, de sterke man in Wallonië, wordt door Waalse bedrijfsleiders al evenmin gesmaakt. Slechts één op de drie ondernemers zegt vertrouwen te hebben in Di Rupo. Ze noemen de PS, de partij van Di Rupo, zelfs onomwonden een obstakel voor een herstel van de Waalse economie.

De Belgische bedrijfsleiders noemen investeringen in innovatie en opleiding verder belangrijker dan een verlaging van de loonkosten. Dat is een opvallend ander accent dan de klassieke boodschap van de werkgeversorganisaties, die heel hard hameren op een verlaging van de loonlasten.

Wat verlangen bedrijfsleiders van hun gemeentebestuur? Zijn Vlaamse ondernemers politiek meer of minder politiek betrokken? Stemmen managers nu echt allemaal liberaal? Vinden bedrijfsleiders dat hun lonen gepubliceerd moeten worden? Hoe kijken ze aan tegen de fusie van Suez en Gaz de France? Meer resultaten van de politieke enquête van De TIJD en L'Echo bij bedrijfsleiders vindt u morgen in beide kranten.

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud