Melkprijzen op historisch dieptepunt

(belga) - De situatie voor de Belgische melkveehouders dreigt volgens de Boerenbond penibel te worden. Oorzaak is de sterke prijsdaling van zuivelproducten. De organisatie waarschuwt dat correcte prijzen een voorwaarde zijn voor een kwalitatieve voedselvoorziening.

Over de lage melkprijzen wil de Boerenbond dringend een gesprek met de Federatie van Distributiebedrijven en Grootwarenhuisketens. De officiële prijsnoteringen voor boter liggen momenteel 8,9% lager dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar, deze voor mager melkpoeder 21,4%, voor vol melkpoeder 16,7%, voor Goudakaas 7,3%... Ook de prijs voor de consumptiemelk daalt drastisch en ligt thans 12% lager dan vorig jaar. De prijs dreigt nog onder het niveau terechtkomen dat in het dioxinejaar werd betaald.

De Boerenbond wijst met beschuldigende vinger naar "het overweldigend groot aanbod Duitse consumptiemelk". Volgens de vereniging worden momenteel afzetcontracten met de grootdistributie gesloten tegen historisch lage prijzen en lokken enkele discountwinkels klanten met zeer lage melkprijzen. De Boerenbond vraagt daarom dringend een gesprek met distributiebedrijven en grootwarenhuisketens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud