Mestoverschot daalt fors

(tijd) - Het mestoverschot in Vlaanderen daalde de voorbije vijf jaar fors. Dat blijkt uit het Voortgangsrapport 2004 van de Mestbank. De overtollige fosfaten daalden van 35 miljoen kilogram in 1999 naar 6 miljoen kilogram in 2003. Het teveel aan nitraten zakte van 56 miljoen kilogram in 1999 naar 21 miljoen kilogram vorig jaar. Dat meldt De Tijd.

Fosfaten en nitraten zijn de belangrijkste nutriënten (bestanddelen) van mest. De gunstige evolutie is het resultaat van een verstrengd mestbeleid en extra inspanningen van de veehouders.

De vorige Vlaamse regering stippelde in 2000 een driesporenbeleid uit dat het torenhoge mestoverschot in Vlaanderen moest aanpakken. De drie pijlers tonen een erg verschillend resultaat.

Het resultaat van de eerste pijler, de aanpak aan de bron, is 2,3 maal beter dan verwacht. De aanpak aan de bron bestaat uit betere voedertechnieken en aangepaste - milieuvriendelijke - voeders, het afblokken van de mestproductie en de vrijwillige afbouw van de veestapel.

Met het tweede spoor kon slechts 6 procent van het vooropgestelde doel worden bereikt. Het gaat om de oordeelkundige bemesting, het bijhouden van een bodemnutriëntenbalans, het controleren van de nitraatresten na de teelt, enzovoort.

Het derde spoor, de mestverwerking, loopt ook nog niet zoals het hoort. De verwerking moest de helft van het mestoverschot wegwerken, maar is daar maar voor 39 procent in geslaagd. De verwerking van varkensmest staat nog in de kinderschoenen. Toch is het vooral van de mestverwerking dat een verdere daling van het mestoverschot moet komen.

Uit het Voortgangsrapport van de Mestbank blijkt dat het wel nog te vroeg is voor euforie. Vlaanderen telt nog altijd circa 7.200 landbouwbedrijven die gemiddeld 600 kilogram fosfaat overbemesten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud