'Met alle Chinezen, maar niet met den deze'

©REUTERS

Ex-premier Yves Leterme (CD&V) is niet te vinden voor een uitstel van de parlementaire onderzoekscommissie naar de scheiding der machten in de Fortis-zaak. 'Met alle Chinezen, maar niet met den deze', waren de gevleugelde woorden van Leterme deze voormiddag op het CD&V-partijbureau, waar voorts werd aangekondigd dat Leterme op de Europese CD&V-lijst duwer zal zijn bij de opvolgers.

(tijd) - Deze namiddag buigt de Fortis-onderzoekscommissie onder leiding van voorzitter Bart Tommelein (Open VLD) zich andermaal over de vraag hoe het verder moet met de werkzaamheden. Volgens de experts wordt de commissie best opgeschort, maar volgens een juridische nota van de Kamer zelf is er geen bezwaar dat de commissie toch doorgaat.

De vraag lag gisteren ook voor op zowat alle partijbureaus. Ook bij CD&V. De algemene teneur daar was dat het 'circus best wordt gestopt' en de onderzoekscommissie best over de verkiezingen wordt getild.

Het gevaar is volgens CD&V te groot dat de onderzoekscommissie de opgestarte juridische procedures tegen magistraten zou doorkruisen, zoals de experts hebben aangegeven. Bovendien dreigt de commissie, met de verkiezingen in aantocht, ten onder te gaan aan politieke spelletjes.

Yves Leterme

Toch is er één man bij CD&V die niet wil weten van uitstel. Die man is Yves Leterme zelf. Hij herhaalde op het partijbureau nogmaals dat zal blijken dat niet hij maar de magistraten hebben geblunderd in de Fortis-zaak.

Daarom wil hij niet horen van een uitstel. Hij ziet het naar verluidt niet zitten om na de verkiezingen, in oktober of zo, alsnog voor een onderzoekscommissie te verschijnen.

Bij CD&V is men er stilaan echter meer en meer van overtuigd dat met het opstappen van Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Inge Vervotte uit de federale regering de offers al gebracht zijn. 'Het is nu aan de kiezer om te spreken', luidt het. WVDV

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud