Michel: 'Minister Buitenlandse Zaken of geen minister'

(belga) - 'Ofwel word ik minister van Buitenlandse Zaken, ofwel treed ik niet tot de regering toe', verklaarde de uittredende minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel in het regeringsvliegtuig op weg naar de Europese top in het Griekse Thessaloniki.

Michel (foto: belga) reageert daarmee op de geruchten dat zijn kansen op de portefeuille van Buitenlandse Zaken de laatste weken aanzienlijk zijn verminderd. De gespannen relaties met de Verenigde Staten en de controverse over het NAVO-hoofdkwartier zouden daar aan de basis liggen.

Volgens formateur Guy Verhofstadt 'gaat het om een kwakkel die elke grond mist'. Enkele kranten schreven donderdag dat Michel, maar ook André Flahaut (PS) niet langer in aanmerking komen om hun respectieve portefeuille op te nemen. Over Flahaut zei Verhofstadt niets.

De NAVO-problematiek blijft de gemoederen beroeren. Ook bij het formatieberaad. Zondagavond, zo maakte Michel bekend, ontmoet ik NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson. Volgens Michel gebeurt dat op Belgisch verzoek. Michel herhaalde nog eens dat er geen meerderheid in het parlement bestaat om de genocidewet nogmaals te veranderen. Een nieuwe wet over de immuniteit moet de Amerikaanse bezwaren echter uit de wereld helpen.

In de regeringstop heerst ondertussen groeiende onrust over de aanhoudende klachtenregen in het kader van de genocidewet. Donderdag informeerde de procureur-generaal premier Guy Verhofstadt dat er in maart opnieuw klacht tegen prominente Amerikanen was ingediend. Onder hen bevinden zich onder meer de Amerikaanse president George W. Bush, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en de veiligheidsadviseur Rice.

19965531

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud