Michel Nihoul wordt voorwaardelijk vrijgelaten

(belga) - De Commissie voor voorwaardelijke invrijheidstelling heeft dinsdag het verzoek tot vrijlating van Michel Nihoul ingewilligd, meldt zijn advocaat, Frédéric Clément de Cléty. Nihoul werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld in het kader van het proces-Dutroux in 2004.

'Hij zal binnenkort worden vrijgelaten', benadrukte de advocaat, die op vraag van zijn cliënt niet meedeelt wanneer hij de gevangenis van Sint-Gillis mag verlaten.

Nihoul wordt vrijgelaten onder voorwaarden. 'De voorwaarden zijn de klassiek opgelegde voorwaarden, zoals contact onderhouden met justitie-assisenten en geen misdaadmilieus opzoeken', preciseerde hij.

De Commissie voor voorwaardelijke invrijheidstelling, die is samengesteld uit een magistraat, een deskundige in sociale reclassering en een expert strafuitvoering, hoorde Nihoul op dinsdag 11 april in de gevangenis van Sint-Gillis. Dinsdag maakte ze haar positieve beslissing over de vraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling bekend.

Alle adviezen over de vraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling waren positief: zowel dat van het gevangenispersoneel, de gevangenisdirecteur, de dienst individuele gevallen van de gevangenisadministratie, de procureur des konings als dat van het kabinet van de minister van Justitie. De commissie is niet gebonden door de adviezen.

Michel Nihoul werd op 22 juni 2004 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf door het hof van assisen van Aarlen, samen met Marc Dutroux (levenslang), Michelle Martin (30 jaar celstraf) en Michel Lelièvre (25 jaar celstraf).

Nihoul, die in 1996 door de procureur des konings van Neufchâteau werd beschouwd als de beschermer van Dutroux, werd door het assisenhof van Aarlen vrijgesproken voor de feiten in verband met de kinderontvoeringen. Wel werd hij schuldig bevonden aan het leiden van een bende die betrokken was bij de handel in drugs, auto's, identiteitsbewijzen en mensen.

Nihoul zit sinds 27 juli 2004 in de gevangenis van Sint-Gillis en zat voordien al zes maanden in voorlopige hechtenis. Aangezien Nihoul een derde van zijn straf heeft uitgezeten, kon hij vanaf eind september voorwaardelijk vrijkomen.

'Michel Nihoul zal opnieuw gaan samenleven met zijn zieke partner in Zeebrugge', zegt Clément de Cléty, die eraan toevoegde dat de gezondheid van zijn cliënt, die binnenkort 65 jaar wordt, ook slecht is.

Foto: Bloomberg

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud