Advertentie

Michel: spanningen met VS over Irak en genocidewet behoren tot het verleden

(belga) - De spanningen tussen de Verenigde Staten en België over de genocidewet en de oorlog in Irak behoren tot het verleden. Die balans heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel dinsdag opgemaakt na een onderhoud met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Colin Powell. Andere actuele, gevoelige dossiers, zoals de Europese defensie en Iran, werden naar verluidt op een constructieve manier aangekaart.

De verhoudingen tussen België enerzijds en de Verenigde Staten en Israël anderszijds zijn in volle beweging. Dinsdagochtend had Michel reeds aangekondigd dat hij allicht begin volgend jaar een officieel bezoek zal brengen aan Israël. Die reis moet de verhoudingen met Jeruzalem opnieuw op het goede spoor zetten. Even later op de dag gewaagde Michel ook van een "complete normalisatie" van de relaties met de VS.

De Amerikaanse ergernis had volgens Michel vooral te maken met de genocidewet en de misbruiken ervan. Andere thema's, zoals de Belgische positie inzake Irak, waren slechts van secundair belang, aldus de Belgische vice-premier. Powell bedankte Michel uitdrukkelijk voor de gewijzigde genocidewet en sprak ook zijn dank uit voor de militaire deelname van België (ongeveer 200 manschappen) aan de internationale bijstands- en veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan en de Belgische financiële steun voor de wederopbouw van Irak.

Het onderhoud tussen Michel en Powell - het eerste bilaterale gesprek sinds 2001 - in het Egmontpaleis nam ruim twintig minuten in beslag. De buitenlandministers wisselden ook van gedachten over Iran en de plannen voor de opbouw van een Europese defensie, waarvan de Belgische regering één van de grootste pleitbezorgers is.

Vooral dat laatste dossier baart Washington ernstige zorgen. De vice-premier probeerde zijn Amerikaanse collega, die zelf geen woord met de pers wisselde, te overtuigen van het nut van een Europese defensie. Die structuur is volgens Michel niet contradictorisch met de Navo, maar moet net de basis vormen voor een nieuw "partnerschap" met de Amerikanen. Powell stond luidens de vice-premier "open voor de logica van de Belgische argumenten".

Voorts hield Powell een pleidooi voor een versterking van de pro-actieve consultatie en coördinatie tussen Europa en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister hoopt dat beide partijen ten opzichte van de nucleaire ambities van Iran wel een gesloten front zullen vormen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud