Milieuverenigingen luiden in Brussel letterlijk alarmklok over klimaat

Zes Belgische milieuverenigingen hebben zaterdag op het Brusselse Muntplein actie gevoerd naar aanleiding van de twaalfde internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die loopt van 6 tot 17 november in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

(BELGA) Om precies vijf voor twaalf luidden zo'n hondertal actievoerders van de verenigingen één grote en verschillende kleine alarmklokken. "Het is immers vijf voor twaalf voor het klimaat en deze conferentie zal beslissend zijn voor de toekomst van het internationaal klimaatbeleid", luidt het.

Naar aanleiding van de twaalfde klimaatconferentie organiseren milieuverenigingen wereldwijd een hele reeks manifestaties. Voor België lag het actieterrein in het Brusselse stadscentrum, op het Muntplein. De BBL, WWF, Inter-Environnement Wallonie, Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie, Climate Action Network en Greenpeace luidden er letterlijk alarmklokken "om iedereen wakker te schudden".Tijdens de actie riepen manifestanten ook toevallige voorbijgangers op om hun persoonlijke boodschap op te schrijven voor federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback. De organisatoren konden zo'n 800 mensen overtuigen om een tekstje neer te pennen.

De zes milieuverenigingen herinnerden alle ministers van Leefmilieu in ons land aan het belang van de VN-conferentie en gaven hen meteen ook een aantal eisen mee. De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, en haar Waalse collega Lutgen waren op de manifestatie aanwezig. Ze zeiden dat ze de eisen van de verenigingen steunen en ze ook zullen verdedigen. De federale minister Tobback en zijn Vlaamse collega Kris Peeters hadden ook een uitnodiging gekregen, maar waren er niet.

De belangrijkste eis van de milieuverenigingen is dat er de komende dagen in Nairobi een duidelijke agenda wordt vastgelegd voor de verdere onderhandelingen over een nieuwe protocol, eens dat van Kyoto in 2012 afloopt. "We stellen immers vast dat tussen de ondertekening van een akkoord en de uitvoering ervan vaak jaren verloren gaan", aldus Karen Janssens van Greenpeace. "Dat willen we vermijden door nu al een duidelijke tijdslijn af te spreken. In 2008 moeten de onderhandelingen afgelopen zijn. Er is genoeg gepraat. Nu moet actie volgen", aldus nog Janssens.

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud