Miljoenen mensen in West-Europa even zonder stroom

Zaterdagavond heeft een defect op twee hoogspanningslijnen in Duitsland miljoenen mensen in grote delen van West-Europa zonder stroom gezet. Volgens de Franse netbeheerder werd nipt een totale black-out vermeden.

(DPA/AFP/BELGA) - Ook België werd getroffen: veelal landelijke gemeentes in Vlaanderen en Wallonië zaten in het donker. Na een half tot één uur waren de problemen opgelost. Over de oorzaak van de panne bestaat nog onduidelijkheid.

Zeker is dat een stroomonderbreking op twee Duitse hoogspanningslijnen van 400.000 volt, een kettingreactie heeft veroorzaakt. Het evenwicht in Europa was weg en als een kaartenhuisje vielen één na één verbindingen uit. Veiligheidssystemen sluiten immers automatisch de stroom af voor sommige klanten om een volledige black-out te vermijden. Dit gebeurt op amper enkele seconden.

Waarom de hoogspanningslijnen in Duitsland faalden is nog niet duidelijk. Het was zaterdagavond erg koud in het land en mogelijk raakte het net overbelast wegens een te hoge stroomafname. De panne gebeurde omstreeks 22 uur en een half tot één uur later was het probleem van de baan.

Alleen al in Frankrijk werden naar schatting vijf miljoen mensen getroffen door de panne, vooral in het oosten van het land en in delen van Parijs en Lyon. Maar ook Caen in Normandië en Rennes in Bretagne zaten in het donker. Een tiental hogesnelheidstreinen kampte met vertragingen.

In Duitsland zaten gezinnen in Keulen en omgeving (Noordrijn-Westfalen) zonder elektriciteit, evenals delen van Baden-Wurtemberg, Hessen, Thüringen, Brandenburg en het noordelijke Saarland. In de luchthaven van Keulen sprongen de noodgeneratoren aan waardoor de hinder beperkt bleef.

In België bleven de grootsteden gespaard. Er was sprake van pannes in delen van West-Vlaanderen (Waregem), Oost-Vlaanderen (Deinze), Antwerpen (Essen), Henegouwen (Beaumont) en Luxemburg (Bertrix). Ook delen van Italië waren getroffen.

De panne doet vragen stellen over de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in Europa. Maar Pierre Bornard van de Franse netbeheerder RTE wijst erop dat er geen probleem is aan productiecapaciteit. "Dat was er zaterdagavond genoeg, Frankrijk exporteerde zelfs stroom (...) maar met betrekking tot het connectiesysteem in Europa werkt iedereen op eigen houtje".

Photo Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud