Milquet (cdH): 'N-VA laten vallen zou weinig veranderen'

cdH-voorzitster Joëlle Milquet vindt dat de discussie over de toekomst van de Belgische instellingen er niet makkelijker op wordt door de N-VA links te laten liggen. "De CD&V zelf is ook radicaler geworden. En bij de VLD is het niet veel beter", stelt ze in een interview met Télé-Moustique dat woensdag verschijnt. Het weekblad had ook een onderhoud met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

(belga) Op de vraag of het niet beter is dat CD&V de N-VA laat vallen, antwoordt Milquet dat dat weinig zoden aan de dijk brengt. "N-VA speelt een radicale rol wanneer het gaat om institutionele thema's, maar bij de CD&V zelf is ook een radicalisering vast te stellen. En afgaande op wat ik hoor rond de onderhandelingstafel is dat ook bij de VLD het geval. Ze hebben de verkiezingen verloren met een 'minder Vlaamse en minder liberale' premier en willen zich nu Vlaamser en liberaler opstellen", stelt Milquet.

De cdH-voorzitster stelt vast dat de nieuwe generatie Vlaamse christendemocraten - na acht jaar oppositie - zich op Vlaanderen terugplooit en nu plots vaststelt dat er met Franstaligen moet gepraat worden. "Dat hebben ze totaal onderschat. De compromiscultuur is bij hen verdwenen", luidt het.

Over Bart De Wever heeft Milquet veel lof. "Hij droomt van separatisme, maar het is niet de man die binnenkomt en zegt: 'hallo, ik ben hier gekomen om de scheiding te voltrekken'. Hij is zich bewust van een aantal contraintes. Die onderhandelingen dienen ook juist om elkaar te overtuigen, om het radicalisme in de standpunten te milderen, om uit te leggen dat het federaal kader waarin we werken zowel voor ons als voor hen voordelen heeft", dixit Milquet.

In een ander interview herhaalt De Wever zijn wens om het land te splitsen. "Ik steek dat niet weg dat het einddoel de onafhankelijkheid van de gewesten is. Zo passen we het land aan aan een al bestaande realiteit", klinkt het. Volgens De Wever kan Brussel de hoofdstad blijven van Vlaanderen, maar ook van Wallonië en Europa.

De Wever distantieert zich in het interview van het Vlaams Belang. Die partij werpt een smet op de Vlaamse beweging, meent hij. De N-VA-voorzitter verdedigt ook de beslissing om naar de begrafenis van Karel Dillen te gaan. "Ik heb dat gedaan uit erkentelijkheid voor de man die ondanks zijn ziekte naar de begrafenis van mijn vader is gekomen. Ik wist dat linkse partijen en de Franstaligen hiervan gebruik zouden maken om me af te schilderen als fascist. Maar ik zou er niet aan twijfelen om het opnieuw te doen. De dood overstijgt politieke tegenstellingen. Mocht mevrouw Milquet morgen overlijden, zou ik ook naar haar begrafenis gaan".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud