Advertentie

Milquet: sociale partners 'zeer dicht bij akkoord'

Foto Jan de Meuleneir ©Jan de Meuleneir

'We staan zeer, zeer dicht bij een akkoord', zo zei minister van Werk Joëlle Milquet donderdag op de RTBF- en Bel RTL-radio.

(belga) - "Het enige punt waarover nog onenigheid bestaat, is de globale arbeidskost", zei Milquet. De vakbonden willen ruimte voor een loonsverhoging, terwijl de werkgevers een verlaging van de loonkosten willen om de stijging van de lonen te compenseren.

"Volgens de minister is dat een 'legitieme vraag', maar moet een akkoord ook financieel haalbaar zijn". "We komen tot een belangrijke budgettaire last, terwijl de regering ook nog moet investeren in werk." Milquet wilde geen bedrag noemen, maar zei wel dat de 270 miljoen euro voorzien in de begroting 2009 voor nieuwe initiatieven, serieus overschreden zou worden.

Milquet gaf wel aan dat er 'zuurstof' bestaat voor de verhoging van de salarissen in de privésector, een verhoging boven de loonnorm die werd vastgelegd op 5,1 procent voor de komende twee jaar.

Er is volgens de minister ook een akkoord mogelijk over de verhoging van de werkloosheidsuitkeringen vlak na een ontslag.

Werkgevers, vakbonden en regering onderhandelen donderdag over het IPA. "De sociale partners staan dichtbij een akkoord, maar als dat er niet komt, dan zullen we onze verantwoordelijkheid nemen", aldus nog Milquet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud