Minder dan 4 op de 10 slaagt voor rijexamen

Steeds meer kandidaat-bestuurders zakken voor het praktische rijexamen. Van de kandidaten die enkel leren rijden via vrije begeleiding (60 procent van alle kandidaten), slaagt zelfs minder dan vier op de tien kandidaten bij hun eerste praktische rijproef.

(belga) Dat stelt automobilistenorganisatie VAB. De organisatie noemt de cijfers "alarmerend" en legt de schuld bij de vernieuwde rijopleiding.

VAB spreekt van een "verslechterende toestand". Zo lag het gemiddelde slaagpercentage voorheen op 56 procent (BIVV-studie uit 2000). In december 2006 was dat cijfer al gezakt tot 43 procent. Dat ging toen samen met de start van het vernieuwde rijexamen. Sinds 1 december wordt het rijexamen - ook de maneuvers die werden uitgevoerd op privé-terrein - volledig uitgevoerd op de openbare weg. Daardoor duurt het praktijkexamen ook 40 minuten langer dan vroeger.

In maart zou het slaagpercentage voor een grote groep kandidaten tot 38 procent gezakt zijn, meent VAB. Het gaat met name om de kandidaten die enkel het systeem van de vrije begeleiding hebben gevolgd, zeg maar de groep bestuurders die enkel met de ouders heeft geoefend. "Het gaat om een groeiende groep kandidaten die steeds slechter presteren op het examen", aldus Maarten Matienko van VAB. Kandidaten die de vrije begeleiding combineren met een professionele begeleiding, scoren met een slaagpercentage van 47 procent opmerkelijk beter. Het slaagpercentage van de kandidaten die 20 uur rijschool hebben gevolgd, zit tussen de 38 en 47 procent.

Volgens de VAB ligt het probleem bij de vernieuwde rijopleiding die werd ingevoerd in september 2006. Die opleiding mikt te weinig op rijervaring. "Onze nieuwe rijopleiding behaalt op dit moment niet het verhoopte resultaat: jongeren opleiden tot betere chauffeurs", luidt het.

VAB meent dat de slaagkansen kunnen verhoogd worden door het volgen van een gecombineerde rijopleiding. Daarbij worden de basistechnieken aangeleerd door een rij-instructeur en wordt nadien rijervaring opgedaan onder begeleiding van een vrije begeleider. Ook het invoeren van een proefexamen tijdens de opleiding zou de slaagpercentages kunnen opkrikken, meent VAB nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud