Minder jobs naar buitenland door btw-hervorming

De federale regering gaat de btw-regels aanpassen om de uitbesteding van jobs naar het buitenland tegen te gaan. De maatregel leidt ook tot eenvoudiger administratie in een bedrijvengroep en kan vooral de financiële sector kosten doen besparen.

(tijd) De aanpassing van de btw-regels staat in het hoofdstuk over concurrentiekracht van de dinsdag voorgestelde beleidsverklaring van de federale regering. Daarin stelt de regering de invoering van een 'stelsel van btw-consolidatie' in het vooruitzicht. Daarmee hoopt ze de verhuizing van arbeidsplaatsen naar het buitenland tegen te gaan.

Die fiscale eenheid voor btw betekent dat tussen ondernemingen van dezelfde groep geen btw meer aangerekend moet worden. 'Dat is een administratieve vereenvoudiging, omdat intragroepfacturaties van btw wegvallen. Het laat ook toe de administratieve verplichtingen te centraliseren', zegt Johan Van Der Paal, vennoot bij Deloitte. De fiscale eenheid zorgt er ook voor dat het goedkoper wordt jobs in eigen land te houden.

'De financiële sector is al langer vragende partij voor een fiscale eenheid van btw', zegt Marina De Moerlooze, de communicatiedirecteur van de sectororganisatie Febelfin. De meeste bedrijven kunnen al hun btw-uitgaven recupereren. Maar financiële instellingen hebben slechts recht op een beperkte btw-aftrek, waardoor de btw echte kosten zijn. Door de fiscale eenheid van btw vallen die kosten weg.

Febelfin reageerde gisteren tevreden op de passage in de beleidsverklaring. 'Voor ons is het een concurrentieel nadeel dat zou wegvallen', zegt De Moerlooze. Met de invoering van de fiscale eenheid voor btw volgt België het voorbeeld van de twaalf EU-landen waar het systeem al bestaat. 'In steeds meer landen wordt de fiscale eenheid van btw ingevoerd om jobs te creëren in de financiële sector', legt Van Der Paal uit.

De Europese btw-richtlijnen laten een fiscale eenheid van btw al lang toe. Maar België verkoos tot nog toe niet van die mogelijkheid gebruik te maken uit vrees voor de kosten van de maatregel. JL

Foto Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud