Minister Keulen vernietigt besluiten drie faciliteitengemeenten

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) gaat de besluiten vernietigen die de gemeenteraden van drie faciliteitengemeenten maandagavond hebben genomen. Hij doet dat omdat er tijdens de gemeenteraden Frans is gesproken, wat strijdig is met de taalwetgeving.

Vlaams protest maandagavond in Wezembeek-Oppem (foto afp)

(belga) - Op aangeven van FDF-voorzitter Olivier Maingain stemden de gemeenteraden in Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek, drie faciliteitengemeenten met een Franstalige meerderheid, moties over het gebruik van het Frans in de gemeenteraad, de uitbreiding van Brussel en de benoeming van de burgemeesters in die gemeenten.

Op basis van het rapport dat de waarnemers van de gouverneur van Vlaams-Brabant nu maakten, zal minister Keulen de besluiten vernietigen. Er is immers Frans gesproken tijdens de gemeenteraden en zowel burgemeester, schepen als gemeenteraadsleden moeten zich bedienen van het Nederlands, zegt Keulen.

De minister vindt het niet kunnen dat lokale mandatarissen een loopje nemen met de wetgeving. "Wij vragen aan nieuwkomers dat ze Nederlands leren en de wet respecteren. Dan kan het niet dat gemeenteraadsleden, die een voorbeeldfunctie hebben, dat niet doen", zegt Keulen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud