Advertentie

Minister Onkelinx versoepelt VZW-wet

Laurette Onkelinx (PS), de minister van Justitie, versoepelt de boekhoudkundige verplichtingen voor alle 'kleine' verenigingen zonder winstoogmerk (VZW's).

(tijd) Zeker acht op de tien VZW's in ons land vallen onder de categorie kleine VZW's. Die voldoen aan zeker twee van drie criteria: maximaal 50 personeelsleden, maximaal 6,25 miljoen euro uitzonderlijke ontvangsten en een maximaal balanstotaal van 3,125 miljoen euro. Het gaat dus over het gros van de sportclubs, studentenverenigingen of cultuurassociaties.

'Ik besef dat de huidige VZW-wetgeving nog maar dateert van mei 2002, en pas geleidelijk van kracht werd in 2003 en 2006, toch heb ik beslist de regels nu al te verlichten', vertelt Onkelinx. 'We moeten vermijden dat ons rijke verenigingsleven verlamd wordt door onnodig zware lasten', stelt ze.

Binnenkort verschijnt in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit waardoor kleine VZW's nog enkel de boekhouding van hun geldkas moeten bijhouden. Daar moeten geen facturen of provisies meer in vermeld staan, enkel de geldbedragen die de VZW daadwerkelijk heeft ontvangen of betaald. Om fraude te vermijden, zal wel nog elk jaar een inventaris moeten worden gemaakt van de goederen, zoals meubelen, die de VZW's hebben ontvangen of weggegeven. Ook nieuw is dat de kleine VZW's hun boekhouding enkel elektronisch mogen bewaren.

LB

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud