Minister Peeters niet akkoord met aanpassing

(belga) - Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters gaat niet akkoord met de wijziging aan het spreidingsplan voor de vluchten op Zaventem. 'De aanpassing beantwoordt niet aan onze criteria. Zo willen wij onder meer een evenwichtige en billijke verdeling van de hinder waarbij Brussel ook een deel van de hinder op zich neemt. En dat is met deze aanpassing niet het geval', reageert Peeters.

De federale ministerraad besliste vrijdag het spreidingsplan aan te passen. Meest concrete verandering is de aanpassing dat op zaterdagen tot 15 uur zal worden opgestegen vanop piste 25R en nadien vanop dwarspiste 20, met vluchten boven de Oostrand (o.a. gemeenten als Sterrebeek, Kraainem, Tervuren en Huldenberg).

Kris Peeters is niet opgezet met de voorgestelde wijziging. Het beantwoordt volgens hem niet aan de vier criteria die volgens hem bij elke beslissing centraal moeten staan: een evenwichtige en billijke spreiding van de hinder, het garanderen van lange stiltemomenten voor alle omwonenden, de bevolkingsdichtheid en een stabiel juridisch kader.

Volgens Peeters beantwoordt de aanpassing alvast niet aan het streven naar een evenwichtige spreiding van de hinder. 'Daarvoor moet Brussel ook een deel van de hinder op zich nemen en dat is met deze aanpassing niet het geval', aldus de Vlaamse excellentie. Ook lange stiltemomenten zijn volgens hem door de aanpassing niet gegarandeerd. 'De Oostrand krijgt voortaan alle vertrekkende vluchten tussen zaterdagnamiddag en zondagnamiddag', klinkt het.

De CD&V-minister vraagt zich ook af of de aanpassing beantwoordt aan het streven naar een stabiel juridisch kader. 'Minister Landuyt heeft zelf al gezegd dat hij nieuwe gerechtelijke stappen verwacht tegen de beslissing', aldus Peeters. hij wil de 62 bladzijden tellende tekst verder bestuderen, maar vraagt nu al om een snel onderhoud met Landuyt.

25033309

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud