Ministerraad versoepelt verkeerswet

(belga) - De ministerraad heeft het Koninklijk Besluit (KB) goedgekeurd dat de nieuwe verkeerswet op een aantal punten aanpast. Ook het wetsontwerp over de verdeling van de gelden van het boetefonds kreeg groen licht. Het KB wijzigt drie zware overtredingen vanaf 1 mei in gewone overtredingen en voert een aantal nieuwigheden in zoals afgesproken werd tijdens de ministerraad van Oostende.

Het parkeren op voet- en fietspaden is geen zware overtreding meer zolang de voetgangers of fietsers nog doorkunnen zonder op de rijweg te moeten. Ook het parkeren op minder dan 20 meter voor het verkeerslicht, een defect voor- en/of achterlicht van een fiets en het ontbreken van de boordpapieren in het voertuig worden opnieuw een gewone overtreding.

De nieuwe maatregelen zijn de veralgemening van de zone 30 rond scholen, de tijdelijke snelheidsbeperking in gemeenten met een jeugdkamp of een evenement waar veel volk is, de invoering van een verbodsbord voor het gebruik van de cruise control en de uitbreiding van het gebruik van de busstroken voor openbaar vervoer tot het georganiseerd woon-werkverkeer.

Het boetefonds wordt op 1 juli actief. Dan wordt een eerste schijf van 21 miljoen euro uitgekeerd aan de politiezones die een convenant hebben afgesloten met de minister van Mobiliteit, kondigde Bert Anciaux vrijdag aan. De tweede schijf wordt op 1 januari 2005 uitgekeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud