Advertentie

Ministerraad zet licht op groen voor oprichting stookoliefonds

(belga) - De ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd tot oprichting van een sociaal stookoliefonds. Gezinnen met een beperkt inkomen kunnen daardoor rekenen op een tegemoetkoming van 110 tot 130 euro per jaar indien de prijs van stookolie, verwarmingspetroleum en bulkpropaangas boven een drempelgrens uitstijgt.

De regering heeft gekozen voor een structurele oplossing zoals reeds geldt voor de elektriciteits- en de gassector, zo verklaarde minister van Economie Marc Verwilghen.

Mensen die leven van een vervangingsinkomen of een bruto-jaarinkomen hebben van maximaal 12.732 euro, vermeerderd met 2.357 euro per persoon ten laste, kunnen rekenen op een tegemoetkoming van 110 tot 130 euro per jaar indien de prijs van stookolie, verwarmingspetroleum en bulkpropaangas boven een drempelgrens uitstijgt. De tegemoetkoming geldt voor de leveringen vanaf 1 oktober 2004. Nadien wordt het fonds jaarlijks geactiveerd tussen 1 september en 31 maart.

Het stookoliefonds wordt geprefinancierd door de petroleumsector en zal 22 miljoen euro bevatten. Daartoe zal een solidariteitsbijdrage geheven worden op de stookolie en de bulkpropaan ten belope van 1,6 euro per 1.000 liter, zo kondigde minister van Sociale Integratie Christian Dupont aan.

Deze bijdrage zal echter pas worden geactiveerd, wanneer de prijs van de stookolie daalt, zodat de weerslag ervan op de consument beperkt blijft. In totaal zullen 200.000 gezinnen een beroep kunnen doen op de tegemoetkoming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud