Misdaadcijfers grote steden namen vorig jaar af

(belga) - De misdaadcijfers in de negen grootste politiezones zijn vorig jaar over het algemeen gedaald. Het aantal inbraken en autodiefstallen nam grosso modo af. Op het vlak van druggebruik en -bezit namen de feiten grotendeels toe. Dat blijkt uit cijfers uit de betrokken zones.

Volgens woordvoerder Laurent Panneels van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael moet er bij de cijfers rekening mee worden gehouden dat er een verschil kan bestaan naar samenstelling ervan tussen de zones, maar blijven niettemin de tendensen overeind.

Het aantal diefstallen in woningen nam overal af, met uitzondering van Leuven, waar er één diefstal meer werd genoteerd tegenover 2002. In Antwerpen, Gent en Luik namen de feiten af met achttien, 11 en 38 procent. De diefstallen van voertuigen namen overal af. Uitschieters hier waren Antwerpen (21 procent), Gent (17 procent), Luik (31 procent) en Namen (30 procent).

Idem voor diefstallen in wagens, op uitzondering van Leuven en Charleroi. Daar was er een toename van respectievelijk 29 en 7 procent tot 444 en 3.042 feiten. Grote dalingen waren er in Antwerpen (21 procent), Gent (29 procent) en Mechelen (41 procent).

Bij de gewapende diefstallen met geweld vallen toenames op in Gent, Mechelen en Namen. In de Arteveldestad gaat het om een verdubbeling, van 10 tot 20 diefstallen met geweld. In Mechelen ging het aantal feiten van 8 naar 12, een stijging met 50 procent. De toename in Namen bedroeg 15 procent. In Leuven werden geen feiten genoteerd, tegenover 4 in 2002. Bij de ongewapende diefstallen met geweld was er overal een daling, maar verschillende cijfers ontbreken.

Bij de car- en homejackings werden in Mechelen en Namen sterke stijgingen genoteerd: met respectievelijk 100 en 200 procent. Concreet is het beeld echter een pak genuanceerder. Het ging immers om een toename van 1 naar 2 en van 1 naar 3 feiten. In Antwerpen, Gent, Luik en Brussel werden sterke dalingen tot 42 procent genoteerd.

Qua druggebruik en -bezit waren er bijna overal stijgingen, behalve in Leuven (-37 procent), Mechelen en Namen (-26 procent). Sterke toenames waren er in Gent (21 procent), Luik (33 procent), Bergen (52 procent) en Brussel (36 procent). De feiten van drughandel daalden overal, maar hier ontbreekt het merendeel van de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud