MLC wil Congolese ambassadeur in België terugroepen

(belga) - De vertegenwoordiger van de Mouvement de Libération du Congo (MLC) voor de Benelux, Jean-Jacques Mbungani, stelt voor om de ambassadeur van Congo in Brussel terug naar Kinshasa te roepen, na de 'onbeleefde' uitspraken van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ten aanzien van de Congolese leiders.

"De Gucht heeft zich tijdens zijn bezoek aan Congo gedragen als iemand die de les komt spellen, als een kleine monarch", aldus Mbungani in een verklaring die op het internet werd verspreid. Hij reageert daarmee op de uitspraken die de Belgische minister zaterdag deed.

"Ik heb in Congo weinig politieke verantwoordelijken ontmoet die mij hebben overtuigd", stelde De Gucht in Kigali nadat hij in het kader van een Afrikaanse rondreis eerder in Kinshasa was. "Er is hier (in Rwanda) op zijn minst een staat. In Rwanda spant men zich in om het land op correcte manier te leiden", zo voegde hij er nog aan toe.

Mbungani verwerpt de 'onbeleefde uitspraken' van de Vlaamse liberaal ten aanzien van de figuren van de overgangsregering in Congo en hekelt de 'oneerbiedige' houding van De Gucht. "De dictatuur van Kagame (de Rwandese president) lijkt de Belgen te bevallen, vooral dan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht", stelt hij.

De vertegenwoordiger van de MLC (een voormalige rebellenbeweging ondersteund door Oeganda en geleid door Jean-Pierre Bemba, die vice-president is in de overgangsregering in Kinshasa) stelt daarom voor dat de Congolese ambassadeur in Brussel, Jean-Pierre Mutamba-Tshipanga, ter consultatie naar Congo wordt geroepen.

De online-krant congoindependant.com stelt zich vragen bij de betekenis van de uitspraken van De Gucht: gaat het hier om een 'diplomatieke onbeholpenheid' van iemand die zijn eerste stappen zet in de diplomatie of om 'een objectieve conclusie van een koele analyse van de politieke, sociale en economische evolutie in Congo'?

Volgens de website denken bepaalde Congolese milieus in Brussel eraan een protestmars te organiseren om de belediging aan de kaak te stellen.

22194712

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud