Advertentie

Monsterfraude met Belgen in Liechtenstein

Foto Reuters ©REUTERS

Een jaar nadat Duitsland ons land bankgegevens heeft verschaft van Belgen in het belastingparadijs Liechtenstein, heeft het Gentse gerecht een gigantische belastingfraude ontdekt. Dat bevestigen welingelichte bronnen aan De Tijd. De verdachte zakenlui blijken fraudeconstructies tot ver buiten Liechtenstein te hebben opgezet, goed voor een zwart vermogensvoordeel van liefst 50 miljoen euro.

(tijd) - België kreeg in juni vorig jaar van Duitsland de namen van een 50-tal Belgen met een zwarte bankrekening in Liechtenstein. Het parket van Brussel stelde per verdachte een proces-verbaal op. Die zijn verdeeld over de bevoegde parketten: Brussel, Antwerpen, Gent en Nijvel. In Nijvel was het wachten op een fiscaal assistent om de dossiers te behandelen. Antwerpen en Brussel wilden eerst weten of de Duitse autoriteiten de bankgegevens wel rechtmatig hadden verkregen alvorens heuse onderzoeken op te starten.

Alleen het parket van Gent besloot meteen een onderzoeksrechter te gelasten met de drie Liechtenstein-dossiers die het had gekregen. In één onderzoek zijn de rekeninghouders buiten vervolging gesteld. De feiten in de aangebrachte dossiers gaan terug tot de jaren 90 en zelfs 80. Maar de andere twee gerechtelijke onderzoeken bleken wel succesvol.

Voltreffer

In het ene dossier was het geviseerde voedingsbedrijf naar aanleiding van het onderzoek meteen bereid een schikking te treffen met de fiscus voor zo'n half miljoen euro. Het andere onderzoek was een regelrechte voltreffer. Doorgedreven onderzoek naar de betrokken zakenlui bracht het Gentse gerecht op het spoor van een grootschalige fraudeconstructie, vermoedelijk zelfs het grootste belastingfraudedossier ooit in Gent. Er zou sprake zijn van zeker 50 miljoen euro aan zwarte vermogensvoordelen. De constructies die de verdachten buiten Liechtenstein hebben opgezet, zijn nog van recente datum en dus vervolgbaar zonder risico van verjaring.

In het monsterfraudedossier onderzoekt het gerecht nog volop de graad van betrokkenheid van (gerenommeerde) fiscale advocaten, accountants, beleggingskantoren en andere adviseurs.

Buiten Gent blijven de parketten op hun hoede voor de mogelijke onrechtmatigheid van de oorspronkelijke bankgegevens uit Liechtenstein. Via het federaal parket is daarover een vraag gesteld aan Duitsland. Het Belgische gerecht kreeg de gegevens via een grote omweg. In februari 2008 raakte bekend dat de Duitse autoriteiten informatie hadden over meer dan 1.400 zwarte rekeningen bij de Liechtensteinse LGT Bank. Een ex-werknemer van de bank had de info tegen betaling (zo'n 5 miljoen euro) doorgespeeld. Eind juni kreeg onze Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de namen van een 50-tal Belgische cliënten. De BBI mocht de gegevens niet zomaar doorspelen aan het gerecht en dus liet het Brussels parket de topman van de BBI verhoren. Het Gentse gerecht verwacht alvast geen procedureproblemen.

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud