MR blijft beschikbaar voor regeringsdeelname

©Photo News

MR-voorzitter Didier Reynders heeft na afloop van een vergadering van alle parlementaire fracties van de partij herhaald dat de Franstalige liberalen beschikbaar blijven voor regeringsdeelname. Die regering moet wel een project hebben waar de MR achter kan staan. Dat is de boodschap die Reynders aan Guy Verhofstadt wil overmaken. 'Het is aan hem om uit maken welke voorstellen hij kan doen', verklaarde de MR-voorzitter.

(belga) - Reynders zei nog dat er momenteel geen enkel concreet coalitievoorstel op tafel ligt. Alle formules die tot nu toe ter sprake kwamen, berusten op speculaties, aldus de voorman van de Franstalige liberalen. "We zijn bereid tot een regering toe te treden indien we ons kunnen vinden in het programma", verduidelijkte hij. Reynders merkte ook op dat zijn partij sinds 10 juni de grootste formatie in Walloniƫ en Brussel is. "We willen dus het politieke project verdedigen waarvoor we de steun van de kiezer gekregen hebben", luidde het.

De voorzitter somde de punten op die voor de Franstalige liberalen belangrijk zijn. Zo wil de MR de werkende verdedigen door een verlaging van de belasting op het arbeidsinkomen. Wie niet meer werkt, moet een hoger pensioen krijgen door de afschaffing van de solidariteitsbijdrage. Ook justitie, veiligheid en gezondheid zijn voor de partij belangrijk.

"Sinds enkele dagen hoor ik veel commentaren over de mogelijk regeringsformules, maar erg weinig opmerkingen over de grond en het regeerprogramma. Maar zelfs een overgangsregering met een korte levensduur moet een programma hebben", stelde Reynders.

Wat de formule "4+2" (MR, PS, cdH, Ecolo, CD&V/N-VA en Open Vld) betreft, herhaalde de MR-voorzitter de argumenten die hij reeds maandag naar voor schoof. Hij ziet niet in waarom de Franstaligen het belangrijkste deel van de stemmen moeten leveren voor een staatshervorming die ze niet vragen. "We hebben steeds gezegd dat we open stonden voor een dialoog over een staatshervorming, maar niet dat alleen de Franstaligen voor de nodige stemmen moeten zorgen", benadrukte hij. "Waarom zouden we de zorg opnemen van het slechte dat men ons wil aandoen?", vroeg hij zich af. De Vlamingen nemen in die formule immers slechts 48 van 88 Vlaamse zetels in de Kamer voor hun rekening. Daarnaast heeft Reynders ook vragen over het sociaal-economisch programma waarover de coalitie het eens zou kunnen geraken.

Reynders sluit niet uit dat de uittredende paarse ploeg (MR, PS, Open Vld, sp.a) voortdoet indien het niet mogelijk is een nieuwe regering te vormen. Eventueel kan err versterking van buitenaf komen. De MR-voorzitter benadrukte voorts dat niemand in zijn partij kandidaat is om in een gewest- of gemeenschapsregering te stappen, omdat die een beleid voeren dat de MR dagelijks bekampt.

"Ik vraag een regering met een project. Als het project ons niet aanstaat, stappen we niet in de boot", antwoordde Didier Reynders op vragen of zijn partij bereid is om in de oppositie te stappen. De MR wil geen socialistisch beleid voeren, maar wel een liberaler beleid. "Ik heb altijd gezegd dat het nodig was om het politiek middelpunt te veranderen", besloot hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud