MR keurt migrantenstemrecht enkel goed onder zijn voorwaarden

(belga) - De MR-voorzitter Antoine Duquesne heeft op een algemene vergadering van de Franstalige liberalen in het Henegouwse Hensies benadrukt dat zijn partij het gemeentelijk migrantenstemrecht goedkeurt. Het kan er echter enkel komen onder de voorwaarden die de MR naar voren schuift, beklemtoont hij.

Duquesne wijst erop dat het MR-wetsvoorstel ervoor moet zorgen dat 100.000 niet-EU-burgers die al meer dan vijf jaar in België wonen, zich kunnen uitspreken over de lokale dossiers. Zij moeten zich wel inschrijven in de kieslijsten en een verklaring ondertekenen dat ze de algemene principes van onze rechtstaat aanvaarden. 'Verder gaan we niet', zegt hij.

Voor de MR kan er geen sprake zijn om de niet-EU-burgers tevens de mogelijkheid te geven zich kandidaat te stellen. 'Zij die dit willen doen, moeten maar Belg worden', stelt Duquesne.

De Franstalige liberalen willen het stemrecht enkel toekennen voor de gemeenteraadsverkiezingen en niet voor de provinciale verkiezingen. Duquesne verwijst daarbij naar het PS-voorstel van Claude Eerdekens dat in het provinciaal stemrecht voorziet. De Raad van State heeft in een advies laten weten dat dit enkel kan wanneer de grondwet wordt gewijzigd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud