MR nodigt Ecolo en cdH uit in Brussel

Armand De Decker, MR-lijsttrekker voor de Brusselse parlementsverkiezingen, gaat maandagmiddag de vertegenwoordigers van de andere partijen uitnodigen om dinsdag rond de tafel te zitten voor de start van de onderhandelingen voor de vorming van de Brusselse regering.

(tijd) - 'k zal contacten leggen, te beginnen met Ecolo en cdH, om de mogelijkheden tot samengaan te onderzoeken voor het programma wat betreft de prioriteiten deugdelijk bestuur, duurzame ontwikkeling en onderwijs', verklaarde De Decker na de vergadering van MR.

MR-voorzitter Didier Reynders zei 'dat de komende dagen duidelijk zal worden of we de vraag van de kiezer naar verandering kunnen beantwoorden'.

Olijfboom

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn MR en Ecolo de (grote) winnaars. De Franstalige socialisten lijden een nederlaag in Brussel. De huidige Brusselse olijfboomcoalitie staat dus ter discussie, nu de MR in Brussel de grootste partij is.

Het ziet er naar uit dat Charles Picqué (foto) niet kan aanblijven als minister-president van het Brussels Hoofdstedlijk Gewest. Zijn partij, de Parti Socialiste, verliest 5,5 procentpunt in vergelijking met het resultaat in 2004. De socialisten boekten in 2004 een forse winst door het van oudsher liberale bastion in te palmen, weliswaar met slechts één zetel meer dan de MR. Nu moet de PS die nipte voorsprong dus opgeven. De partij zakt tot 23,3 procent.

De Franstalige socialisten moeten in Brussel meer terrein prijs geven dan in Wallonië. En dat terwijl de Brusselse PS, op een ouder corruptiedossier rond boegbeeld Picqué na, gespaard is gebleven van de scandalitis. De PS haalt in Brussel vooral stemmen bij de omvangrijke allochtone bevolking en die blijkt - tegen de verwachtingen in - niet echt andere gevoeiligheden te hebben dan de kiezers in Wallonië.

Zoals verwacht, boekt Ecolo een grote winst, met liefst plus 9,5 procentpunt. Met een aandeel van bijna 17,9 procent zijn de Franstalige groenen de derde partij in Brussel. De groenen hadden in Brussel - met voormalig minister Evelyne Huytenbroek - niet echt een volwaardige kandidaat-minister-president. Maar de kans bestaat dat de MR Ecolo probeert te overtuigen om samen Wallonië te besturen door de groenen het leiderschap van de Brusselse regering te gunnen.

De MR, met senaatsvoorzitter Armand De Decker als lijsttrekker, blijft zo goed als status-quo (-1,5%). De Franstalige liberalen zullen dus de formatiegesprekken leiden, met de sterkste score van 26,5 procent.

De huidige olijfboomcoalitie van socialisten, christen-democraten en groenen staat dus op de wip. Al lijkt de Parti Socialiste haar nederlaag niet meteen te willen vertalen in een oppositiekuur. PS-boegbeeld Picqué geeft wel toe dat zijn partij niet aan zet is. MR-kopstuk De Decker zegt dan weer dat hij een coalitie met de PS toch niet uitsluit. Ook Ecolo stelt voorlopig geen exclusieven.

Het cdH wint één procentpunt en behaalt 13,1 procent.

Wat het stemresultaat voor de Vlaamse Brusselaars betreft, is het Vlaams Belang, dat in 2004 nog een 'monsterscore' behaalde, de grootste verliezer aan Vlaamse zijde. De partij moet 2,7 procentpunt prijs geven en valt terug tot 2 procent.

De eerste Vlaamse partij wordt dan de Open VLD van Guy Vanhengel met 2,6 procent (-0,1%). De sp.a van Pascal Smet zit de liberalen op de hielen met 2 procent (-0,4%). De CD&V moet het stellen met 1,7 procent (-0,6%).

Het is wel opvallend dat alle Vlaamse partijen in Brussel verlies boeken. Dat doet vermoeden dat het aantal Vlaamse kiezers in Brussel (in 2004 nog zo'n 60.000) is geslonken

Lars Bové

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud