MR pleit op congres voor aantal hervormingen

Reynders spreekt op het MR-congres ©BELGA

De Mouvement Réformateur (MR) wil in Wallonië een aantal hervormingen doorvoeren die het midden houden tussen een regulerende overheid en het privé-initiatief. De Franstalige liberalen denken onder meer aan het afschaffen van de provincieraad, een fusie van de openbare onderwijsnetten, de invoering van wooncheques en de dynamisering van het werkgelegenheidsbeleid.

(belga) - De voorstellen kaderen in de campagne voor de regionale verkiezingen van juni volgend jaar. Partijvoorzitter Didier Reynders lanceerde ze zondag op een congres in Namen. 'We moeten durven hervormen', verklaarde hij in het congrescentrum van de Waalse hoofdstad.

Reynders vraagt zich bijvoorbeeld af waarom er nog provincieraadsleden moeten worden verkozen. Hij denkt dat het beter is de provincies te bevolken met lokale mandatarissen, die zich dan met provinciale en gemeetebevoegdheden zouden bezighouden.

Wat onderwijs betreft wil Reynders dat komaf wordt gemaakt met de concurrentie tussen de verschillende openbare netten. Die moeten samensmelten, vindt hij. Een fusie kan de nodige besparingen opleveren. Daarnaast dient de kwaliteit van het onderwijs gevoelig te worden opgekrikt, luidde het.

Net zoals Open Vld is ook de MR voor degressieve werkloosheidsuitkeringen. Die moeten in een eerste fase de hoogte in, om dan later sneller te verminderen. De Franstalige liberalen willen verder de Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, op een nieuwe leest schoeien. Een van de voorstellen is om werklozen te verplichten gemeenschapsdiensten uit te voeren, zoals het verzekeren van de veiligheid op de bus of het net houden van de openbare wegen.

Net zoals de Vlaamse en federale regering dat doen, dient ook de Waalse regering zelfstandigen en kleine bedrijven bij te staan nu ze met de financiële crisis nog moeilijk leningen krijgen van de banken. De MR vindt ook dat de steun van de overheid zich moet concentreren op duurzame ontwikkeling, een voorstel waarmee de MR - zegt Reynders zelf - op dezelfde lijn van Ecolo zit.

Meer in het algemeen pleitte de MR-voorzitter voor een evenwicht tussen overheid en privé-sector. Deze laatste kan volgens hem bijvoorbeeld een rol spelen bij kinderopvang of bij het beheer van de wegen.

Reynders haalde nog uit naar de regeringspartijen PS en cdH. De Waalse viceminister-presidenten André Antoine (cdH) en Michel Daerden (PS) kregen meer dan een veeg uit de pan. Reynders laakte onder meer dat Daerden 'met de glimlach' aanvaardt dat op de Waalse wegen jaarlijks 500 doden vallen, terwijl dat er in Vlaanderen - waar het wegennet uitgebreider is - de helft minder zijn. De MR-voorzitter hekelde ook de activiteiten van de familie-Daerden als bedrijfsrevisor en van de advocaat en echtgenoot van PS-vicepremier Laurette Onkelinx, Marc Uyttendaele, die heel wat opdrachten krijgt van de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud