N-VA vreest voor exit uit Vlaamse regering

De N-VA houdt er rekening mee dat ze uit de Vlaamse regering wordt gezet, nadat gisteren een einde is gekomen aan het kartel met CD&V. De breuk ontstond toen de N-VA de voormalige VLD-senator Jean-Marie Dedecker aan boord nam, zeer tegen de zin van kartelpartner CD&V. Volgens de christendemocraten past Dedecker niet bij hun politieke stijl en geloofwaardigheid.

(tijd) Dat CD&V niet in kartel met de N-VA naar de federale verkiezingen van volgend jaar trekt, dreigt ook gevolgen te hebben voor de Vlaamse regering. Het partijbestuur van de N-VA besprak gisterenavond al de optie dat de partij de Vlaamse vijfpartijencoalitie moet verlaten. Nochtans benadrukte CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen eerder op de avond dat de breuk tussen beide partners geen impact heeft op de Vlaamse regering. 'We zullen de bestaande afspraken honoreren', zei hij.

De overstap van Dedecker naar de N-VA sloeg gisteren bij CD&V in als een bom. De eerste reactie kwam 's ochtends al van Jan Renders van het ACW. Hij zei dat Dedecker 'met zijn extreem liberale standpunten' ver van het maatschappijbeeld staat dat het ACW verdedigt. Na afloop van het politieke partijbestuur van de christendemocraten was het duidelijk dat er een haar in de boter zat tussen beide kartelpartners. 'Het politieke bestuur heeft zijn bezorgdheid geuit over de overstap', zei Vandeurzen. Na een gesprek met de top van de N-VA zou CD&V oordelen over het voortbestaan van het kartel.

Maar de N-VA hield voet bij stuk en hield eraan Dedecker uit te spelen bij de federale verkiezingen van 2007. Voor de christendemocraten was dat onoverkomelijk. 'Het perspectief dat Dedecker op een lijst zou staan samen met CD&V-collega's is voor onze partij een brug te ver. De kartelformule had een zeer grote kans om paars in 2007 te breken, maar er is ook nog zoiets als geloofwaardigheid en stijl', zei Vandeurzen.

Terwijl de CD&V-voorzitter zei geen modder te willen gooien naar de N-VA, kon de Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) zijn ontgoocheling niet verbergen. 'Als de N-VA kiest voor Dedecker, zal het zonder ons zijn. Het is jammer voor Vlaanderen wat de N-VA nu doet. CD&V heeft een ander programma en een andere stijl dan Dedecker. Ik ben geen rechtsliberaal', zei Leterme.

De toetreding van Dedecker tot de N-VA verraste de Wetstraat. De voorbije weken bouwde de Oostendenaar aan een rechtsliberale partij. Zijn project werd echter afgeschoten in de media en scoorde slecht in de peilingen. PBL/BH

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud