Nablussen Ninove duurt tot zondagavond

Het gevaar voor de bevolking na de zware brand in de industriële bakkerij La Lorraine in Ninove, is geweken. De provinciale fase van het rampenplan geldt niet langer en de geëvacueerde bewoners zijn terug naar huis, melden gouverneur André Denys en burgemeester Luc Durant. Het nablussen zal nog tot zondagavond laat duren.

(belga/tijd) - Durant en Denys gaven een overzicht van de interventies op het bedrijfsterrein van La Lorraine aan de Elisabethlaan. De brandweer van Ninove werd om 5.19 uur op de hoogte gesteld van een bedrijfsbrand in de industriële bakkerij. De brandweerkorpsen van Aalst, Denderleeuw, Geraardsbergen, Wetteren, Wichelen en Lede werden onmiddellijk verwittigd.

Een vijftigtal brandweermannen namen deel aan de bluswerken. De brandweercommandant van Aalst, voorzitter van de zone, liet de civiele bescherming oproepen. De hevige rookontwikkeling was niet giftig en betekende geen gevaar voor de volksgezondheid.

Niemand raakte gewond, herhaalt Denys. "Om 7.45 uur werd de gemeentelijke rampenfase afgekondigd. Uit voorzorg werden een aantal huizen geëvacueerd en werden de inwoners van Ninove opgeroepen ramen en deuren te sluiten. De stad richtte samen met het OCMW en het Rode Kruis een opvangcentrum op in de gebouwen van het OCMW in de Burchtstraat Om 9 uur werd de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. Iedereen van het terrein geëvacueerd en er werd een perimeter van 300 meter ingesteld."

Preventief

De brand was rond 10.15 uur ingedijkt, maar wegens gevaar op het vrijkomen van ammoniakdampen werden een vijfhonderdtal bewoners gevraagd hun huizen te verlaten. Het ging om een preventieve maatregel. In het bedrijfsgebouw stonden citernes met 8.000 liter ammoniak. Volgens de hulpdiensten was er geen ontploffingsgevaar, maar was er bij een eventueel lek wel risico op irritatie van de ogen en de luchtwegen.

"Om 11.35 was ook het gevaar rond de citernes met ammoniak verdwenen. De evacuatie van omwonenden werd stopgezet. Vanaf 12 uur mogen de geëvacueerde bewoners terugkeren naar huis."

Vanherpe

De economische schade is enorm, zegt het stadsbestuur van Ninove. De provincie en de stad zoeken naar een distributiehal om de activiteiten van La Lorraine te kunnen voortzetten. De bakkerijgroep levert vooral aan supermarktketens en stelt ongeveer 1.300 mensen te werk. In het hoofdkantoor in Ninove werken meer dan 400 werknemers. Ze zijn nu technisch werkloos. De andere vestigingen in onder meer Lokeren, Erpe-Mere en Oostende zullen een deel van de productie overnemen.

De getroffen industriële bakkerij La Lorraine is eigendom van de zakenfamilie Vanherpe, die ook eigenaar is van de broodjesketen Panos. Panos beschikt over ruim 130 vestigingen in heel België. Verder behoren twee molenaarsbedrijven in Gent en Antwerpen bij het concern, net als een snoepfabriek in Turnhout.

De stad Ninove meldt dat burgers met vragen terecht kunnen op het nummer 054/31.32.33, zondag tot 13 uur en maandag tijdens de kantooruren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud