Nationale Bank wist al jaren van 'CIA-Swift'

De Nationale Bank van België (NBB) weet al jarenlang dat de Amerikaanse overheid inzage krijgt in het wereldwijde financiëleberichtenverkeer dat de firma Swift beheert. 'Al vanaf de eerste gegevensoverdracht, na 11 september 2001, is de NBB ingelicht', vernam De Tijd.

(tijd) De Belgische beleidsmakers zijn duidelijk geschrokken door de onthulling afgelopen vrijdag dat Swift, met hoofdzetel in het Waals-Brabantse Terhulpen, de inlichtingendienst CIA al sinds de aanslagen van 11 september 2001 inzage geeft in het berichtenverkeer tussen ruim 7.800 financiële instellingen over de hele wereld. Inmiddels zijn over de kwestie in ons land al vier onderzoeksrapporten in de maak.

Minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), vroeg het voorbije weekend al verslagen van de Staatsveiligheid en de antiwitwascel. Gisteren volgde haar collega van Financiën, Didier Reynders (MR), die net als Onkelinx volhoudt dat hij nooit is geïnformeerd over de zaak. 'We hadden slechts enkele geruchten opgevangen', laat Reynders weten. De minister vraagt een verslag aan de Nationale Bank van België (NBB). Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin vraagt een onderzoek van het Comité I, dat onze inlichtingendiensten controleert. Het comité zal vooral nagaan of onze geheime diensten net als de NBB op de hoogte waren en of de Staatsveiligheid heeft voldaan aan haar taak het Belgische economische potentieel te beschermen tegen spionage.

Ook de Europese Commissie wil de zaak nog verder uitspitten. Ze wil vooral onderzoeken of de Amerikanen aan de gegevens kwamen via het Amerikaanse kantoor van Swift of via de hoofdzetel in België. 'Hoe dan ook is dit op het eerste zicht een nationale zaak. Er bestaat immers geen Europese wetgeving over zulke datatransfers', meent de Commissie.

Windstil

Bij de NBB is het windstil. De persdienst noch directeur Peter Praet wil commentaar kwijt. Ze verwijzen enkel naar het persbericht dat de NBB het voorbije weekend verstuurde. Daarin benadrukt de bank dat haar controle op Swift beperkt is tot het waarborgen van de 'financiële stabiliteit'. 'De activiteiten die geen weerslag hebben op de financiële stabiliteit, vallen niet onder de controle, dus ook niet de bevelschriften van de Amerikaanse overheid', luidt het.

Maar ingewijden melden dat de akkoorden tussen de NBB en Swift over de reikwijdte van de controle ruimer waren. 'Officieel betreft het enkel de financiële stabiliteit, maar het gentleman's agreement tussen Swift en de NBB gaat veel verder. De NBB krijgt in de praktijk toegang tot alles bij Swift.'

'Maar de NBB heeft nooit gevraagd inzage te krijgen in de gegevens die aan de Amerikanen werden overgedragen. De NBB zit daarmee verveeld. Ze is de leidende toezichthouder voor Swift omdat het bedrijf in ons land zijn hoofdzetel heeft. De andere centrale banken van de Groep van 10 zijn dus grotendeels afhankelijk van de NBB voor de controle, hoewel Swift ook het dataverkeer van hun landgenoten beheert. Vooral de Amerikaanse Fed en de Britse centrale bank willen al langer meer greep op de controle.'

De Tijd vernam ook nog dat de 'bespioneerde' transacties vooral betrekking hebben op Amerikanen. Al kunnen zich aan het andere eind van die transactie andere nationaliteiten bevinden, dus ook Belgen. The New York Times berichtte vrijdag nochtans dat de transacties vooral plaatsvonden buiten de Verenigde Staten.

LB

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud