Nazaten van André Cools krijgen elk 25.000 euro

(belga) - De drie beroepsrechters van het Luikse assisenhof hebben donderdag een arrest geveld over de burgerlijke belangen in het proces over de moord op minister van Staat André Cools. De nazaten van Cools krijgen elk 25.000 euro schadevergoeding toegewezen.

André Cools werd op 18 juli 1991 voor zijn appartement in Cointe bij Luik doodgeschoten door twee Tunesische moordenaars. Zijn toenmalige levensgezellin, Marie-Hélène Joiret, werd ook door kogels geraakt en liep zware verwondingen op. De Tunesiërs werden in eigen land berecht. Het assisenhof van Luik veroordeelde de vermeende opdrachtgevers en tussenpersonen bij de moordaanslag op 7 januari van dit jaar.

Richard Taxquet, Pino Di Mauro, Domenico Castellino en Cosimo Solazzo werden veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De twee laatstgenoemden hadden verstek laten gaan en lopen nog steeds vrij rond in Italië. Iachino Contrino en Carlo Todarello werden veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De twee beschuldigden, Silvio De Benedictis en Mauro De Santis, werden vrijgesproken.

Donderdag werden de burgerlijke belangen in dit proces geregeld. De veroordeelden moeten de slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld door het arrest van donderdag forse schadevergoedingen betalen. Kunnen de veroordeelden zelf niet betalen, dan moeten de burgerlijke partijen zich wenden tot het Fonds voor Slachtofferhulp. De vergoedingen die dat fonds uitkeert, zijn echter geplafonneerd.

Marie-Hélène Joiret kreeg een definitieve schadevergoeding van 10.000 euro toegekend en een provisionele schadevergoeding van eveneens 10.000 euro. Het definitieve bedrag zal worden vastgelegd nadat een expert de verwondingen geëvalueerd zal hebben die de toenmalige levensgezellin van de minister van Staat bij de moordaanslag heeft opgelopen. Het assisenhof heeft donderdag ook de expert aangesteld.

Het hof kende ook een vergoeding van 25.000 euro toe aan elk van de kinderen van André Cools, Marcel en Christine, en aan hun moeder, de weduwe van de oud-minister. De twee kleinkinderen van André Cools, Anne en Pierre, kregen elk 12.500 euro toegekend.

Als vertegenwoordigers van Amélie Deleau, de moeder van André Cools die in 1999 is overleden, kende het hof aan zijn kinderen Marcel en Christine ook nog eens een vergoeding van 12.500 euro toe. Nog een ander familielid kreeg een schadevergoeding van 2.500 euro.

'Deze beslissing gaat een beetje de gebruikelijke normen voor het toekennen van schadevergoedingen te boven, maar het ging dan ook om een zaak die buiten alle proporties was. Maar dit arrest is uiteraard geen overwinning. Het kan André Cools hoe dan ook niet weer tot leven wekken. Mocht hij nog leven, zou hij intussen de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt', zei advocaat Dehousse, de raadsman van de familieleden van het overleden slachtoffer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud