Advertentie

Nederlandstalige krantencommentaren

Alle Nederlandstalige krantencommentatoren verwijzen zaterdag naar het ontslag van de regering Leterme I. Dat ontslag was volgens de commentatoren onvermijdelijk geworden. Over hoe het nu concreet verder moet, verschillen de meningen, maar alle commentatoren wijzen enerzijds op de grote uitdagingen die dringend moeten aangepakt worden en pleiten anderzijds voor samenvallende verkiezingen in juni.

(belga) - Ook alle krantenkoppen spelen zaterdag in op het ontslag van de regering Leterme. Zo kopt De Morgen met "Het failliet van Leterme". De titel in Het Belang van Limburg luidt "Vandeurzen trekt stekker uit Leterme I" en in de Gazet van Antwerpen klinkt het kort "Leterminus". De Tijd kopt met "Cassatie dwingt Leterme tot ontslag". Het Nieuwsblad houdt het op "Het is gedaan" en De Standaard titelt "Albert zoekt premier". Volgens Het Laatste Nieuws geeft Leterme zich nog niet gewonnnen: "Leterme wil gewoon doorgaan".

"Dit is het einde van een regering die het best zo snel mogelijk vergeten wordt", zegt Yves Desmet in De Morgen. "Dit is het einde van Yves Leterme, die iedereen, zelfs zijn vrienden, meetrok in zijn val. De man met de grootste beloften, die hij geen van alle heeft kunnen waarmaken. En nog erger: waarvan hij al voor de verkiezingen perfect wist dat hij ze niet kon waarmaken", luidt het. Desmet waarschuwt ook: "De slechtste naoorlogse regering mag dan weg zijn, de problemen blijven". Ook Desmet pleit voor samenvallende verkiezingen in juni. Intussen zou de figuur van ex-premier Jean-Luc Dehaene een geschikte oplossing kunnen bieden.

Luc Van der Kelen wijst in Het Laatste Nieuws op het verlies van vertrouwen in de instellingen. "Om dat vertrouwen te herstellen, heeft het land een premier nodig die in brede kringen respect geniet. Dat kan moeilijk met Yves Leterme", stelt hij. Volgens Van der Kelen zijn de uitdagingen, zoals het Fortis-dossier en de begroting, te groot om nieuwe verkiezingen te organiseren of voor een regering van lopende zaken. Hij pleit voor een volwaardige regering met een nieuwe "vertrouwenwekkende" premier en voor samenvallende verkiezingen in juni.

Eric Donckier wijst in Het Belang van Limburg op de sleutelrol van het ontslag van minister van Justitie Jo Vandeurzen. "Jo Vandeurzen nam ontslag, het zorgde voor een schokgolf binnen de CD&V, binnen de meerderheid, binnen de regering, binnen het hele parlement. Jo Vandeurzen is niet zomaar iemand. Zijn ontslag was de eerste steen, daarna viel de hele domino", aldus Donckier. Hij noemt het ontslag van Vandeurzen tegelijk "terecht" en "godgeklaagd". "Jo Vandeurzen wordt door iedereen uit meerderheid en oppositie geprezen voor zijn vakbekwaamheid, zijn inzet, zijn doorzettingsvermogen, zijn neutraliteit, zijn integriteit, zijn verantwoordelijkheidszin. En uitgerekend zo'n man wordt nu fijngemalen door de molenstenen van het gerecht."

In de Gazet van Antwerpen noemt Paul Geudens de toestand "zeer ernstig maar niet hopeloos". Hoewel de regering op geen slechter moment kon vallen, mag men niet bij de pakken blijven zitten en moet er snel een overgangskabinet gevormd worden tot juni, wanneer samenvallende verkiezingen moeten worden georganiseerd. Geudens waarschuwt voor defaitisme. "Dit land is al meerdere zware crisissen te boven gekomen. België gaat moeilijke maanden tegemoet, maar bang moeten we niet zijn".

Volgens Peter De Backer van Het Nieuwsblad komt het ontslag van de regering op een "hoogst ongepast moment", verwijzend naar de begroting, het herstelplan en het Fortis-dossier. Hij pleit voor "een doortastende beleidsploeg" liefst via een "snelle doorstart van een overgangsregering, die met volle bevoegdheid de dringendste problemen aanpakt en opnieuw vertrouwen brengt bij de bevolking". Maar dan met een nieuwe premier, want van Leterme valt geen daadkracht meer te verwachten, meent De Backer, die ook pleit voor samenvallende verkiezingen.

De val van de regering is niet alleen de mislukking van Yves Leterme, maar ook de mislukking van een versnipperd partijenlandschap, schrijft Guy Tegenbos in De Standaard. Volgens hem zal ons land in crisis blijven "zolang het destructieve spel doorgaat en zolang de partijen geen lijn vinden in wat ze willen". "Kunnen ze dat bereiken met verkiezingen? Misschien. Al is het risico groot dat de kiezer de kaarten dan nog meer versnippert. Kan het zonder verkiezingen? Misschien. Uiteindelijk is dat een diagnose die de partijen zelf moeten maken. Misschien helpt deze crisis. De vorige crisissen hielpen echter niet", luid het nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud