Nemen van klasfoto's mag wel van Vandenbroucke

Scholen zullen klasfoto's kunnen blijven nemen en aanbieden aan de ouders 'als dat op een correcte en zorgvuldige manier gebeurt'. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) in een reactie op een advies van de Commissie Zorgvuldig Bestuur.

(belga) Vandenbroucke wil ook dat de Commissie haar advies verduidelijkt, maar kant zich persoonlijk alvast wel tegen het commercieel aanbieden van individuele foto's.

In een recent advies stelt de Commissie Zorgvuldig Bestuur dat scholen geen commerciële acties mogen opzetten waarbij de lessen langdurig geschorst worden om klasfoto's en individuele foto's te nemen. Dat advies werd rondgestuurd naar alle schooldirecties.

Vandenbroucke benadrukt dat dit advies slaat op een individueel geval waarbij een turnzaal verschillende dagen was bezet vanwege fotosessies. Daardoor kan er volgens de minister verwarring ontstaan over wat nu als algemene regel wel en niet mag. Hij vraagt de Commissie daarom om snel te verduidelijken wat de algemene consequenties zijn van haar uitspraak.

Vandenbroucke steunt de commissie in "het bestrijden van uitwassen", maar het advies verhindert volgens hem niet dat scholen ook in de toekomst klasfoto's nemen en aanbieden.

"Commerciële acties, opgezet door de school mogen volgens de wetgeving immers wel, voor zover ze een occasioneel karakter hebben. Het nemen van klasfoto's kan een occasionele gebeurtenis zijn, met beperkte impact op het schoolgebeuren. Men moet natuurlijk vermijden, zoals de Commissie stelt, dat dit de lesopdracht verhindert", aldus Vandenbroucke. De minister is wel strenger voor het nemen van individuele foto's voor commerciële doeleinden. "Commerciële uitwassen met individuele foto's zijn natuurlijk uit den boze", luidt het.

(foto belga)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud