Netwerk Vlaanderen en Stad Brussel zitten achter ACE Bank

ACE Bank, de nieuwe bank die volgend jaar actief zou worden in België, blijkt een marketingstunt te zijn van Netwerk Vlaanderen en Stad Brussel. De actie past in de campagne van Netwerk Vlaanderen tegen onethische beleggingen door banken. De vzw past de campagne de komende dagen aan en vervangt onder meer de term 'bank' door 'b*nk'.

(tijd) Vorige week kwam ACE Bank voor het eerst in het nieuws. Met een persbericht kondigde de 'bank' aan dat ze in 2007 actief zou worden in België en vijf andere Europese landen. ACE Bank beloofde spectaculaire rendementen door zich niets aan te trekken van ethische beleggingsregels. De bank zou investeren in sectoren zoals defensie en in landen waar men het niet nauw neemt met de arbeidsvoorwaarden. ACE Bank had een promotiekantoor op het Brusselse Muntplein, verspreidde persberichten en had een webstek.

De bank kreeg de nodige aandacht. Verschillende media kondigden de komst van de nieuwe 'onethische' bank aan. En de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) was ongerust over de nieuwkomer die nog geen vergunning had aangevraagd om in België actief te worden. De CBFA liet maandag het promotiekantoor sluiten en deed aangifte bij het gerecht wegens het overtreden van de bankenwetgeving.

Door die demarche moesten de initiatiefnemers van ACE Bank wel naar buiten treden. Gisteren bleek tijdens een persconferentie dat ACE Bank een initiatief is van Netwerk Vlaanderen, een vzw die actie voert tegen onethische beleggingen, en van de Brusselse schepen voor Internationale Solidariteit, Bruno De Lille (Groen!).

Netwerk Vlaanderen schakelde een regisseur en acteurs in om als woordvoerder van ACE Bank te fungeren en het promoteam te vormen op het Brusselse Muntplein. 'We wilden iets anders dan een gewone educatieve tentoonstelling waar alleen de al geïnteresseerden op afkomen. Daarom gingen we ervoor een bank op te richten', legt De Lille uit.

Het doel van de campagne is erop te wijzen dat de Belgische banken beleggen in bedrijven die het niet te nauw nemen met sommige ethische regels. 'Waarom zou ACE Bank niet mogen investeren in bijvoorbeeld het oliebedrijf Total als AXA daar ruim 1 miljard dollar in investeert; KBC 215 miljoen dollar en Dexia 258 miljoen dollar?', luidde het tijdens de persconferentie. 'We willen de mensen een spiegel voorhouden', stelt de vzw.

De agressieve campagne van ACE Bank en het misleiden van zowel de CBFA, een deel van de pers als het publiek, deed wenkbrauwen fronsen. Maar de vzw relativeert die kritiek. 'Verschillende theaterprojecten hebben deze methodiek al gebruikt. We zitten in een algemeen maatschappelijk klimaat waarin dat kan', legde regisseur Rona Kennedy gisteren uit.

Netwerk Vlaanderen wil doorgaan met de actie tot 2 november. Gisteren overlegden de initiatiefnemers met de CBFA over wat wel en niet kan. Wellicht gaat de actie voort zonder expliciet gebruik te maken van de term 'bank'. Daartoe moeten de vitrine in het promokantoor en de webstek aangepast worden. Gisterenavond bleek op de webstek de term ACE Bank al vervangen te zijn door ACE B*nk om tegemoet te komen aan de bezwaren van de CBFA.

JL

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud