Niet alleen programma telt voor lokale partijen

Het kunnen uitvoeren van het partijprogramma speelt wel een belangrijke rol bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar is niet significant belangrijker dan meer 'praktische' doelen als deel uitmaken van de meerderheid of het vorige resultaat verbeteren.

(belga) Dat blijkt uit een studie van Dexia en zeven universiteiten bij meer dan duizend lokale partijvoorzitters van de nationale partijen.

Het realiseren van het programma komt bij alle partijen wel in de top drie voor, maar bij CD&V, VLD, cdH en MR is deelnemen aan de meerderheid prioritair, aldus onderzoeker Benoît Rihoux van de universiteit van Louvain-la-Neuve donderdag. Voor sp.a en Vlaams Belang is erop vooruitgaan bij de verkiezingen het belangrijkste, zo blijkt uit de antwoorden van de lokale partijvoorzitters. Bij de Franstalige socialisten van de PS duikt het behalen of behouden van de burgemeestersjerp op in de top drie.

Algemeen beschouwd blijken ideologie en programma het belangrijkste voor de groene partijen (Groen! en Ecolo), aldus de onderzoeker, die voorts de gelijkvormigheid van de politieke families over de grenzen heen benadrukt.

Die gelijkvormigheid blijkt ook uit de thema's die de partijen naar voor schuiven. De groenen benadrukken vooral ruimtelijke ordening, participatie van de burger, leefmilieu en ontwikkelingssamenwerking. De socialisten beklemtonen sociale zaken en de liberalen economie, handel, belastingen en criminaliteit.

Aan Vlaamse kant is er wel meer aandacht voor mobiliteit en verkeersveiligheid, waar de Franstalige lokale partijvoorzitters sociale zaken, werkgelegenheid en onderwijs belangrijker vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud