Nieuw wrakingsverzoek in proces Cools

(belga) - Benito Francesconi heeft donderdagmorgen een nieuw wrakingsverzoek ingediend tegen voorzitter Luc Lambrecht van het assisenhof van Luik. Het verzoek werd donderdag in het begin van de namiddag aan de voorzitter betekend. Daardoor werden de debatten in de assisenzaak opnieuw geschorst.

Veel verschil maakt de schorsing niet, omdat voorzien was dat er vrijdag geen zitting zou zijn. Het Hof van Cassatie zou de zaak normaal gezien vrijdag kunnen behandelen, zodat de zitting maandag om 9 uur zou kunnen hernomen worden.

Nog voor de schorsing donderdagnamiddag, werden de gewezen procureurs-generaal bij het Hof van Cassatie Eliane Liekendael en Jacques Velu voor het assisenhof als getuigen gehoord.

Er was ook een getuigenis van Betty Van der Biest, de weduwe van gewezen minister Alain Van der Biest. Van der Biest had als beschuldigde moeten verschijnen voor het hof, maar pleegde zelfmoord in maart 2002.

Volgens mevrouw Van der Biest werden de meningsverschillen tussen André Cools en Alain Van der Biest fel overdreven door de buitenwereld. "Het waren niet alleen André en Alain die ruzie maakten. Het was de hele Luikse PS-federatie die met elkaar overhoop lag", zei de weduwe, terwijl ze opmerkte dat Cools haar man in juni 1991 nog de ministerportefeuille van Cultuur beloofd had.

Betty Van der Biest zei dat ze verbaasd en ontsteld was over het nieuws van de moord op Cools. "Alain wilde zijn dood niet", besloot ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud