Nieuwe aanhouding in onderzoek Regie der Gebouwen

(belga) - Het Brusselse gerecht heeft donderdag opnieuw een man aangehouden in het onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen. Het gaat om een aannemer uit Oudenaarde. De man is ook op secreet geplaatst, meldt het Brusselse parket. Nog donderdag heeft de Brusselse raadkamer de aanhouding verlengd van Hans Evenepoel, de directeur-generaal van de Regie. Evenepoel blijft nog steeds ontkennen.

Volgens de advocaat van de directeur-generaal ziet het er wel steeds beter uit voor zijn cliënt. 'Het verslag van de onderzoeksrechter was dit keer een stuk positiever', zegt meester Walter Van Steenbrugge. 'Maar omdat er nog een aantal bijkomende onderzoeksdaden moeten verricht worden, vond de raadkamer het aangewezen hem in de cel te houden. Wij gaan tegen die beslissing in beroep. Dat er nu opnieuw iemand is aangehouden, maakt het er natuurlijk niet makkelijker op want dat betekent nog meer onderzoeksverrichtingen.'

De man die donderdag is aangehouden, is een aannemer uit het Oost-Vlaamse Oudenaarde. Hij wordt beschuldigd van bendevorming en actieve corruptie en is op secreet geplaatst. De man is de zesde aannemer die in het onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen wordt aangehouden. Vijf anderen werden eerder reeds vrijgelaten door de Kamer van Inbeschuldigingstelling.

Ook drie ambtenaren van de Regie die aangehouden waren, zijn ondertussen weer op vrije voeten. De enigen die nog in de cel zitten, naast directeur-generaal Evenepoel en de aannemer uit Oudenaarde, zijn Rafaël Engels, verantwoordelijke van de Regie voor Brussel, en Johan Van de Sande, de conservator van het Brusselse Justitiepaleis.

De zaak ging eind januari aan het rollen na een reeks huiszoekingen. Verscheidene firma's uit Vlaanderen hebben volgens het gerecht de ambtenaren omgekocht met cash geld, voordelen in natura zoals reizen en werken aan hun privéwoningen. Onderzoeksrechter Bruno Bulthé verdenkt hen er ook van een systeem van overfacturatie of valse facturatie op touw te hebben gezet.

Volgens het Brusselse gerecht heeft Van de Sande steekpenningen gekregen voor alle recente werken aan het justitiepaleis. Samen met zijn rechterhand Raf Engels zou Van de Sande telkens tien procent van de waarde van de contracten gekregen hebben van aannemers. De betaling van steekpenningen zou zowel in contant geld als in natura gebeurd zijn.

Het Brusselse parket zei eerder dat Van de Sande niet de organisator was van de fraude, maar een oogje dichtkneep toen Engels ermee begon. Uiteindelijk ging ook Van den Sande zelf overstag en aanvaardde hij de steekpenningen. Raf Engels zou intussen bekend hebben, Van de Sande ontkent de beschuldigingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud