Advertentie

NMBS investeert 350 miljoen in nieuwe treinen

©Jan De Meuleneir

De NMBS investeert 350 miljoen euro in 72 nieuwe M6-dubbeldeksrijtuigen van Bombardier-Alstom, samen goed voor 10.000 zitplaatsen, en 60 locomotieven bij Siemens. Dat hebben de NMBS en minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) vrijdag bekendgemaakt. Het nieuwe materieel moet helpen om de reizigersgroei bij het spoor op te vangen.

(belga) - Om de groei van het aantal passagiers op te vangen, investeert de NMBS de laatste jaren fors in rollend materieel. Dat is ook nodig. Tussen 1995 en 2003 werd amper 75 miljoen euro per jaar geïnvesteerd. De voorbije jaren voerde de NMBS echter een inhaaloperatie uit. Zo werd de voorbije vijf jaar voor ruim 2,7 miljard geïnvesteerd in rollend materieel.

Van de 350 miljoen euro wordt er 128 miljoen uitgetrokken voor de aankoop van 72 nieuwe M6-dubbeldeksrijtuigen bij Bombardier-Alstom. Omdat Bombardier-Alstom vestigingen heeft in Brugge en Charleroi is de bestelling meteen een opkikker voor de tewerkstelling in ons land. De levering van de 72 dubbeldeksrijtuigen is gepland tussen april 2010 en maart 2011. Samen zijn de 72 rijtuigen goed voor 10.000 zitplaatsen. In totaal beschikt de NMBS nu over 492 M6-rijtuigen, goed voor in totaal 64.000 zitplaatsen.

Daarnaast gaat er 222 miljoen euro naar 60 nieuwe Siemens-locomotieven Type 18. Die locomotieven zullen geleverd worden tussen juni 2010 en april 2012. In december 2006 bestelde de NMBS ook al 60 gelijkaardige locomotieven bij de Duitse constructeur.

Eerder dit jaar bestelde de NMBS ook al 305 Desiro-stellen bij Siemens. Het ging toen om de grootste NMBS-bestelling ooit met een totale waarde van meer dan 1,4 miljard euro. Tel de nieuwe bestelling van M6-ruituigen bij de bestelling van de Desiro-stellen en dan blijkt dat de NMBS dit jaar alleen 100.000 bijkomende zitplaatsen voor het binnenlands reizigersverkeer heeft aangekocht.

Minister Inge Vervotte reageert tevreden op de investering. 'Er is nog nooit meer geïnvesteerd in het spoor dan vandaag. We voeren een enorme inhaaloperatie uit. De aankopen van dit jaar staan garant voor 100.000 extra zitplaatsen. Dat is ook nodig indien we de reiziger kwaliteit willen bieden', zegt de CD&V-minister.

De investeringen moeten niet alleen de capaciteit verhogen, maar moeten ook de stiptheid en de toegankelijkheid verbeteren. Vervotte onderstreept ook het belang van de bestelling op de tewerkstelling. 'Voor de verschillende constructeurs in ons land betekent dit dat zij werkzekerheid kunnen blijven bieden aan honderden werknemers', aldus Vervotte.

Ook NMBS-topman Marc Descheemaecker benadrukt het belang van de investering. 'Deze nieuwe dubbeldekkers en de locomotieven zorgen niet alleen voor meer comfortabele zitplaatsen. Ze maken dat we tijdens de piekuren ons aanbod verder kunnen uitbreiden en zullen zeker ook een positief effect hebben op de stiptheid'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud