NMBS overweegt 3.400 jobs te schrappen (update)

(belga) - De NMBS schrapt van 2004 tot 2005 mogelijk 3.400 jobs. Daarbij vallen geen gedwongen ontslagen. Dat benadrukt de directie van de spoorwegmaatschappij na een eerste onderhandelingsronde met de vakbonden. Volgens de directie gaat het om een van de mogelijke scenario's. De bonden en de directie onderhandelen verder op 6 oktober.

De NMBS wil enerzijds 4.000 banen schrappen maar creëert anderzijds wel 600 nieuwe banen. Netto gaan met andere woorden 3.400 jobs verloren.

Het cijfer van 3.400 is een eerste berekening van de directie, verklaarde vakbondsman Roger Van Hove (ACOD). Zijn CSC-tegenhanger Dominique Dalne citeert een cijfer tussen de 3.200 en 3.850 voltijds equivalenten.

Oorspronkelijk werkte de NMBS-directie een herstructureringsplan uit tot 2007, waarbij sprake was van 10.000 jobs die moesten verdwijnen. Na een onderhoud met voogdijminister Johan Vande Lanotte werd overeengekomen om de herstructurering in fasen uit de voeren. Van Hove: "In 2005 zal dan opnieuw bekeken worden hoe het staat met het financieel evenwicht bij de NMBS en of er moet bijgestuurd worden".

Vakbonden en directie komen op 6 oktober opnieuw bijeen om voort te praten over de sociale maatregelen. Woensdag liet de directie volgens de vakbonden verstaan dat er voor bepaalde categorieën van het personeel brugpensioen mogelijk is. Ook kunnen sommigen "ambtshalve afvloeien". Daarnaast zouden er 600 aanwervingen gebeuren om de NMBS operationeel op de rails te houden en zou er voor sommige personeelsleden een reconversie worden georganiseerd. "Maar er blijven nog veel vragen", verklaarde Van Hove, "onder meer over de geografische mobiliteit, de flexibiliteit en de omscholing".

José Damilot (ACOD) verwacht dat de besprekingen nog lang zullen duren. "Ofwel stellen we ons tevreden met een snel akkoord dat enkel over de grote lijnen gaat. Ofwel discussiëren we over de details, en daarvoor zijn maanden nodig". De vakbondsman streeft naar een tussenoplossing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud