'Notionele intrestaftrek levert niet verwachte resultaten op'

Rudy De Leeuw van de Vlaamse kant van het ABVV

De notionele intrestaftrek brengt niet op wat werd verwacht. Dat zegt het Waals ABVV. De vakbond leidt dat af uit een studie bij meer dan 16.400 Belgische bedrijven.

(belga) - Uit de studie blijkt dat de notionele intrestaftrek heeft bijgedragen tot een vermindering van de belastingheffing van de bedrijven met gemiddeld 22 procent, maar niet heeft geleid tot aanzienlijke investeringen qua bedrijfsgroei of qua banen.

Het was de regering juist te doen om banen te creëren, ons land aantrekkelijker te maken voor investeerders, de discriminatie weg te werken dat enkel geleend kapitaal fiscaal kon worden ingebracht en de bedrijfsinvesteringen op te krikken.

De notionele intrestaftrek heeft het financieel gedrag van bedrijven gewijzigd, vooral wat betreft de eigen middelen. Maar wat de werkgelegenheid betreft, was er enkel bij de bedrijven met 5 à 50 werknemers een lichte verhoging van de werkgelegenheid. Bij de grote bedrijven was er een stabilisering, zelfs een lichte daling van de werkgelegenheid.

Uit de studie blijkt voorts dat vooral Vlaamse bedrijven de maatregel hebben gebruikt.

'De invoering van de notionele intrestaftrek heeft enkel tot gevolg gehad dat de bedrijfswinsten nog meer stijgen', aldus de socialistische vakbond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud