OCMW's kreunen onder werklast

Na de winterstop - waarbij gezinnen niet van gas of elektriciteit kunnen worden afgesloten - maken heel wat OCMW's zich op voor nieuwe dossiers rond wanbetaling. (foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

De winterstop - waarbij gezinnen niet kunnen worden afgesloten van gas of elektriciteit als ze niet kunnen betalen - loopt af op 31 maart. OCMW's in Vlaanderen zetten zich nu al schrap, want dat betekent dat na de winterstop opnieuw heel wat dossiers inzake wanbetalingen op hun bureau terechtkomen, zo meldt De Zondag.

(belga) - De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) roept de Vlaamse overheid op meer personeel vrij te maken voor een snellere opvolging van deze dossiers.

Het afsluiten van gas, elektriciteit of water gebeurt nooit meteen. Eerst onderzoekt een lokale adviescommissie van het OCMW wat eventueel nog voor het gezin in kwestie kan gedaan worden. Zo'n sociaal onderzoek vergt tijd en inspanningen van alle betrokkenen.

'Tussen 2008 en 2009 steeg het aantal dossiers met 11 procent', zegt Nathalie Debast, stafmedewerkster wonen, armoede en energie bij de VVSG. 'Concreet gaat het om ongeveer 80.000 dossiers. In een aantal gemeenten is er zelfs een verdubbeling van het aantal dossiers. Onze verwachting is dan ook dat dit aantal in de toekomst nog zal toenemen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud