Advertentie

'OCMW's kunnen samenkoop stookolie opzetten'

Marino Keulen ©Sofie Van Hoof

OCMW's kunnen wel degelijk een samenkoop voor stookolie opzetten, maar ze moeten dan wel de wetgeving op de overheidsopdrachten en de handelspraktijken respecteren. Dat zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) dinsdag in het Vlaams parlement. Volgens Keulen is het wel een pak efficiënter als niet het OCMW, maar gewone verenigingen zo'n samenkoop organiseren.

(belga) - Om de energiefactuur van vooral mensen met een lager inkomen te verlichten, hadden tal van OCMW's of gemeenten samenaankopen van stookolie opgezet. Bedoeling was om ook mensen die slechts kleine hoeveelheden kunnen inslaan ook mee te laten genieten van een korting.

De acties krijgen echter tegenwind van de brandstofhandelaars. Een groep handelaars bekwam van de rechter in kortgeding dat de OCMW's van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem hun gezamenlijke samenaankoop moesten opschorten. En het OCMW van Diest besliste maandag om de samenaankoop af te blazen doordat handelaars dreigden met een klacht.

Brafco, de federatie van de brandstofhandelaars, zei toen dat de rechter heeft geoordeeld dat het niet de rol van lokale besturen is om als makelaar in stookolie op te treden. Volgens minister Keulen klopt die uitleg niet en heeft de rechter de samenaankoop geschorst vanwege een technisch aspect.

Bij de politici stelt niemand de goede intenties in vraag van de OCMW's die dergelijke samenaankopen te organiseren. Maar op de vraag of zo'n acties opzetten wel een taak van het OCMW is, zijn de meningen verdeeld, zo bleek dinsdag in de commissie Binnenlandse Aangelegenheden van het Vlaams parlement.

Sabine Poleyn (CD&V) vindt alvast van niet. Ook Geert Bourgeois (N-VA) heeft vragen bij die acties. 'Zeker als die voor alle inwoners zijn. Dan treedt de overheid op als makelaar. Het OCMW is geen aankoopcoöperatieve', zegt hij.

Bij sp.a vinden ze die acties net wel de kerntaak van de overheid. 'Je kan enkel spreken van een makelaar als er sprake is van winst. En dat is niet het geval', zei Kurt De Loor, die als OCMW-voorzitter van Zottegem een gelijkaardige actie opzette.

Minister Keulen zei dat de OCMW-wetgeving 'as such' dergelijke gezamenlijke aankopen niet verbiedt. Maar de OCMW's moeten zich wel aan verschillende wetgevingen houden, zoals die op de overheidsopdrachten en de handelspraktijken. En dat maakt de zaak complexer en vaak ook tijdrovender dan wanneer bijvoorbeeld een wijkcomité of een gewone vereniging zo'n actie op het getouw zet. Dat verenigingen dergelijke acties opzetten, vindt de minister verstandig. 'Dan zijn gewoon slimme burgers die van hun grondwettelijk recht om zich te verenigen gebruik maken om voordelige tarieven af te dwingen', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud