'Olmert faalde in Libanon-oorlog'

In een nieuw officieel rapport dat woensdag werd vrijgegeven, wordt de Israëlische premier Ehud Olmert ervan beschuldigd zwaar te hebben gefaald wat betreft de bescherming van burgers tijdens de recente oorlog tegen Libanon.

(belga) Volgens het 582 bladzijden tellende rapport heeft Olmert tijdens de oorlog in Libanon vorig jaar heel wat foute beslissingen genomen en de situatie verkeerd ingeschat. Het document werd opgesteld door het instituut dat toeziet op de werking van de openbare instellingen. "De vastgestelde fouten zijn onaanvaardbaar", aldus het rapport.

Meer dan 4.000 raketten die werden afgevuurd door de sjiitische Hezbollah kwamen tijdens de 34 dagen durende strijd op de regio terecht en dwongen zo'n miljoen Israëliërs om veiligere oorden op te zoeken. Het rapport van de Israëlische staatscontroleur Micha Lindenstrauss verwijt de regering, het leger, de brandweer en de gezondheidsdienst dat ze niet genoeg hebben gedaan om de burgerbevolking te beschermen. Olmert, toenmalig minister van Defensie Amir Peretz en twee militaire verantwoordelijken worden persoonlijk verantwoordelijk gehouden.

De premier zou intussen al een document hebben opgesteld waarin hij antwoordt op de kritiek van de staatscontroleur. De eerste minister wijst er onder meer op dat hij, op het moment dat de oorlog losbarstte, nog geen drie maanden in functie was en hij dus niet verantwoordelijk is voor "alle zware fouten die vijftien jaar lang begaan werden".

Het rapport komt er ongeveer twee maanden nadat al een ander rapport Olmert mee verantwoordelijk had gesteld voor de "ernstige fouten" die gemaakt werden bij de oorlog tegen Libanon. Hoewel de publieke opinie de premier steeds meer onder druk zet om af te treden, blijft Olmert krampachtig aan zijn functie vasthouden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud