Omzet Belgische zuivelsector 9 procent gedaald in 2002

(belga) - De omzet van de Belgische zuivelindustrie is in 2002 met ongeveer 9 procent gedaald tot EUR 3,3 miljard. De afname is uitsluitend toe te schrijven aan de lagere melkprijzen. Dat heeft secretaris-generaal Renaat Debergh vrijdag gezegd tijdens de algemene jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). De sector wil dat er een oplossing komt voor de schade die de zuivelbedrijven leden ten gevolge van de vogelpest.

Na twee jaar van stijgende melkprijzen was er in 2002 een daling door de zwakke zuivelmarkt. De gemiddeld uitbetaalde melkprijs daalde met 8,2% tot EUR 28,41 per 100 liter. "Voor dit jaar zijn er nog geen tekenen van herstel, zelfs niet voor het najaar," zegt Debergh.

Op de wereldmarkt is er een prijsherstel merkbaar, maar enkel in dollar. "De dure euro maakt het de Europese zuivelexport lastig," weet Debergh. De vraag op de wereldmarkt blijft alleszins erg zwak, wat leidt tot aanhoudende prijsdruk. De toename van het kaasverbruik in de EU (totaal: 7,1 miljoen ton) viel in 2002 met 0,7 procent terug; wel was er een hogere uitvoer. Meer dan de helft van de 116 miljard liter melk die in 2002 aan de zuivelindustrie werd geleverd, wordt onder de vorm van kaas in de EU verbruikt.

De Belgische uitvoer daalde met 9 procent tot EUR 1,8 miljard. Meer dan de helft van de omzet in de Belgische zuivelindustrie wordt gehaald uit de uitvoer van melkproducten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud