Omzet koopjes 3 procent lager

©BELGA

De zelfstandige detailhandel heeft in januari 3 procent minder verkocht in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt de kmo-organisatie Unizo.

(tijd) - Het is vandaag de laatste dag van de wintersolden. Uit een telefonische rondvraag van onderzoeksbureau Marketing Development bij 400 zelfstandige winkeliers blijkt dat 50 procent van de ondervraagde modewinkels dezelfde omzet heeft gerealiseerd als vorig jaar, 33 procent deed slechter en 17 procent realiseerde een hogere omzet.

De slechtere verkoop is deels te wijten aan de tegenvallende weersomstandigheden en deels aan de succesvolle winterkoopjes van vorig jaar (toen + 9 procent).

Marketing Development peilde ook naar de verwachtingen van de zelfstandige modehandel voor de komende maanden: 22 procent van de zelfstandige modewinkeliers verwacht dat de zomercollectie beter zal verkopen dan vorig jaar. Slechts 12 procent vreest een lagere verkoop en 66 procent denkt dat zomercollectie dezelfde omzetcijfers zal halen als in 2009.

Het NSZ, het Neutraal Syndicaat van de Zelfstandigen, zei gisteren dan weer dat er 2 procent meer omzet werd gemaakt. Het NSZ liet een enquête uitvoeren bij 210 handelaars en schrijft de omzetstijging bij zijn respondenten toe aan de crisis, maar ook aan de stock die groter was dan vorig jaar. Verder zaten er in de koopjesperiode vijf zaterdagen, die bekend staan als de betere verkoopdagen. 'Sommigen hadden gedacht dat het nog beter zou zijn, maar het weer speelde hen parten', zei voorzitster Christine Mattheeuws.

Eerder deze week sprak Fedis, de Belgische federatie van de distributie, van een omzetstijging van 3 procent tijdens de wintersolden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud