Advertentie

Onderhandelaars CD&V, N-VA en sp.a warmen zich op

De onderhandelaars vergaderen in het Errerahuis in Brussel, de ambtswoning van de Vlaamse regering ©BELGA

Vanavond om 19 uur zitten de onderhandelaars van CD&V, N-VA en sp.a voor het eerst samen rond de tafel met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Veel wereldschokkends zal er nog niet gebeuren. De gesprekspartners zullen vooral werkafspraken maken voor de volgende dagen.

(tijd) - Formateur Kris Peeters (CD&V) maakte vorige vrijdag bekend dat hij met CD&V, N-VA en sp.a een nieuwe Vlaamse regering wil vormen. Zonder de liberalen dus. Vandaag kunnen de echte onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord dan ook beginnen.

Dat de gesprekken pas vanavond laat starten in het Errerahuis in Brussel heeft te maken met de Europese Landbouwraad in Luxemburg vandaag waar Peeters als uittredend minister van Landbouw op aanwezig moet zijn.

Werkafspraken

Vermoed wordt dat er vanavond alleen werkafspraken worden gemaakt: de timing en het ritme van de onderhandelingen,de locatie, de vorming van werkgroepen rond bepaalde thema's enzovoort. 

De basis voor de echte onderhandelingen de komende dagen vormt de eerste nota van Peeters die hij begin vorige week voorstelde (zie link rechtsboven). Daarin staan 6 'kaders': de aanpak van de economische crisis, de langetermijnvisie 'Vlaanderen in actie', het budgettaire kader, een 'warme' samenleving, de staatshervorming en een efficiënte overheid.

Deadline

Peeters weigert zich een deadline op te leggen. Maar allicht zal het Vlaams regeerakkoord tussen de Vlaamse feestdag (11 juli) en de federale feestdag (21 juli) rond zijn. Dan zal ook bekend zijn wie minister wordt in de Vlaamse regering. Er wordt vanuit gegaan dat CD&V 4 ministers mag leveren (inclusief de minister-president) en N-VA en sp.a elk drie.

Open VLD vormt samen met Vlaams Belang, Lijst Dedecker en Groen! de komende vijf jaren oppositie. De liberalen herhaalden maandag na het partijbureau dat ze in de federale regering blijven en er hun 'verantwoordelijkheid' zullen opnemen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud