Onderhandelingen Zaventem lopen vertraging op

(tijd/belga) - De onderhandelingen over een nieuw baan- en routegebruik voor de luchthaven van Zaventem liepen gisteren vertraging op. De oorzaak was een reeks kritische bedenkingen van de luchtverkeersinstantie Belgocontrol op de Vlaamse en de Brusselse voorstellen over Zaventem. Het ziet ernaar uit dat de Brusselse, Vlaamse en federale onderhandelaars niet voor donderdag rond de tafel zullen zitten.

Normaal zouden de drie partijen gisterennamiddag opnieuw bijeenkomen om een uitweg uit de impasse te vinden. Maar het geplande overleg werd uitgesteld. De Vlaamse regering vroeg eerst een apart gesprek met de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a). Landuyt kwam op het kabinet van de Vlaams minister-president, Yves Leterme (CD&V), de kritiek van Belgocontrol verduidelijken op het recente Vlaamse voorstel voor een nieuw spreidingsplan. Experts van de luchtverkeersleider waren daarbij aanwezig.

Volgens de Vlaamse minister van Leefmilieu, Kris Peeters (CD&V), heeft Belgocontrol foute informatie doorgekregen over het Vlaamse Zaventemplan, en dus doet de kritiek niet meer terzake. 'We hebben Belgocontrol nu de juiste gegevens bezorgd. Donderdag verwachten we een nieuwe reactie van hen', zegt Peeters. Tot dan komen er volgens hem geen onderhandelingen tussen de drie partijen. Minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt, bestempelde de redenering van Peeters als 'prietpraat'.

Na het Vlaamse overleg was een gesprek met de Brusselse regeringsonderhandelaars gepland. Ook op het Brusselse voorstel voor Zaventem heeft Belgocontrol bedenkingen, vooral wat de vliegprocedures 's nachts betreft.

De Portugese president, Jorge Sampaio, mengde zich gisteren even in het Zaventemdebat. Hij kwam voor een een staatsbezoek van drie dagen aan met zijn vliegtuig, geƫscorteerd door twee F16's. Inwoners van Sint-Pieters-Woluwe, Wezembeek-Oppem en Kraainem beklaagden zich over het 'helse' lawaai van de Portugese Airbus en de twee gevechtsvliegtuigen. Blijkbaar werd voor de landing de baan O2, die in noord-noordoostelijke richting ligt, gebruikt. In Kraainem werd een geluidspiek piek van 100,31 decibel geregistreerd. Sommige inwoners zagen er de hand in van Landuyt, die zo het gebruik van de baan 02 dwangmatig zou proberen op te leggen.

KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud