Onenigheid over Lange Wapper groeit

Open Vld-schepen Ludo Van Campenhout keert zich af van de Lange Wapper. Daarmee gaat hij in tegen het eigen standpunt van zijn eigen partij.

(belga/tijd) - 'Dit kunnen we de mensen uit Deurne, Merksem en Luchtbal niet aandoen', zegt Van Campenhout in de Gazet van Antwerpen.

Van Campenhout vindt dat de Oosterweelverbinding de stad fragmenteert, en is tegen die fragmentering. De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Van Campenhout tegen het standpunt van zijn partij in gaat.

Reacties

Open Vld spreekt zich niet uit over de stellingname van Antwerps schepen Ludo Van Campenhout over de Oosterweelverbindig. 'Dit is een echt Antwerps dossier, met een volksraadpleging in Antwerpen', aldus woordvoerder Tom Meulenbergs van Open Vld. De nationale partijwoordvoerder wil geen commentaar kwijt op het feit dat Van Campenhouts zich nu publiek afkeert van het Lange Wapper viaduct zoals het in de huidige plannen voor de Oosterweelverbinding is opgenomen.

Meulenbergs wijst er enkel op dat Open Vld de volksraadpleging een goede zaak vindt, als vorm van basisdemocratie. 'Wij zijn heel blij dat de Antwerpenaar zich zelf kan uitspreken over dit dossier. Het is goed dat er een debat op gang komt en dat mensen uitgebreid worden geïnformeerd, zodat ze zich een mening kunnen vormen.'

"Dit toont volgens mij aan dat alle Antwerpse politici, als ze geen druk krijgen van de nationale partij, hier hetzelfde over denken." Dat zegt Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) na de uitspraken van Van Campenhouts. "Het is heel moedig van hem en verdient veel respect", aldus nog de burgemeester.

Hij zegt nog dat de stellingname van Van Campenhout belangrijk is in het dossier. "Hij spreekt als schepen voor stadontwikkeling. Op dat vlak zijn de voorbije jaren in Antwerpen goede dingen bezig. Daarom is het belangrijk dat hij zich nu duidelijk uitspreekt tegen de Lange Wapper", meent Janssens.

De burgemeester wijst er nog op dat het ook belangrijk is dat het debat weer met inhoudelijke argumenten wordt gevoerd. "Dit is waar het moet over gaan: is dit project goed of niet goed voor de stadsontwikkeling in Antwerpen", stelt Janssens.

Eerder op de week kwam het al tot een zware aanvaring tussen de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en BAM-voorzitter Karel Vinck.

Die verweet de burgemeester onder meer inconsequentie, omdat het project van de Lange Wapper gesteund werd door zijn partijgenoot Steve Stevaert, en omdat de sp.a zelf in de raad van bestuur van de BAM vertegenwoordigd is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud