Onkelinx ontkent Waals favoritisme

(tijd) - De federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), ontkent met klem dat volgend jaar meer geld naar Waalse gerechtelijke arrondissementen gaat dan naar Vlaamse. 'Ik duld niet dat men mij beschuldigt van favoritisme', zei ze in een reactie op de uitspraken van CD&V-kamerlid Tony van Parys.

De kamercommissie Justitie discussieerde gisteren over de begroting van Justitie. Die bedraagt 1,367 miljard euro, 4,7 procent meer dan in 2004. Het kwam tot een bikkelharde woordenwisseling tussen de oppositie en de federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx. Van Parys maakt zich sterk dat Onkelinx investeringen in Vlaamse gevangenissen en gerechtsgebouwen systematisch uitstelt. 'Op de superministerraad over justitie en veiligheid zijn beloftes gemaakt die niet worden nagekomen.' Het gaat om de investeringen aan het gerechtsgebouw in Mechelen en de instelling voor sociaal verweer in Antwerpen.

Onkelinx reageerde woest op de uitspraken van Van Parys. 'Pertinent onjuist', zei ze. Onkelinx gaf toe dat tijdens het begrotingsconclaaf het budget voor de gebouwen van Justitie in 2005 met de helft is verminderd. 'Het klopt dat we projecten moeten uitstellen, waaronder dat in Mechelen. Maar bij de keuze van de projecten hebben we niet gekeken naar de geografische ligging. Het enige criterium was de rijpheid van de plannen. Ik neem het niet dat men mij verwijt dat al het geld naar de franstaligen gaat. In 2004 ging 82 procent van het budget voor gebouwen naar Vlaanderen', zei ze.

Ze somde op voor welke projecten uit het meerjarenplan voor Justitie volgend jaar geld is begroot. Op het lijstje staan de gevangenissen van Sint-Gillis (5 miljoen euro), Vorst (2 miljoen), Turnhout, Brugge en Wortel (samen 1,75 miljoen euro), Lantin (4 miljoen euro). Voor de gerechtsgebouwen van Brugge, Luik en Charleroi is 7 miljoen euro uitgetrokken. Ten slotte gaat 4,1 miljoen euro naar de instelling voor geïnterneerden in Pfaive en 1,5 miljoen euro voor de op te richten instelling in Antwerpen. 'De instelling in Antwerpen kost 48 miljoen euro. Dit jaar worden de eerste engagementen aangegaan. Wat Van Parys zegt, is onrechtvaardig en onjuist.'

Van Parijs hield voet bij stuk. Hij toonde documenten van de Regie der Gebouwen die moeten aantonen dat de geplande investering in Antwerpen is afgevoerd. Volgens Van Parijs krijgt de Staatsveiligheid ook geen 28 extra personeelsleden, zoals de minister beloofde. Onkelinx ontkende in alle toonaarden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud