Onkelinx sluit sociale bijdragen op eindejaarspremies uit

(tijd) - Het is uitgesloten dat de federale regering de gewesten en gemeenschappen verplicht om ook de sociale bijdrage op eindejaarspremies van hun ambtenaren door te storten aan de sociale zekerheid. Dat laat PS-vice-premier Laurette Onkelinx donderdag weten. Ze reageert zo op verklaringen woensdag van Begrotingsminister en sp.a-vice-premier Johan Vande Lanotte.

Vande Lanotte verklaarde woensdag in de Kamer dat het niet onlogisch zou zijn dat na de maatregel inzake de doorstorting van de sociale bijdragen op het vakantiegeld van regionale ambtenaren hetzelfde zou gebeuren voor de eindejaarspremies. Een beslissing daarover is er echter nog niet.

Op het kabinet-Onkelinx valt donderdag te vernemen dat het ook niet de bedoeling is dat te doen. 'Niet in 2005, niet in 2006 en ook later niet. Het is uitgesloten', klonk het.

De verklaringen van Vande Lanotte zorgden woensdag voor heel wat gemor bij zowel de Vlaamse als Waalse regering.

Vorige week dreigde de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), er nog mee een belangenconflict in te roepen over de bijdrage die Vlaamse overheid aan de federale moet betalen. Leterme was er niet over te spreken dat de federale regering 'eenzijdig' besliste tot deze maatregel.

De Vlaamse gemeenschap zou door de beslissing 50 miljoen euro moeten betalen, alle deelstaten samen 100 miljoen euro en de overheidbedrijven 30 miljoen euro. Samen levert dat de sociale zekerheid 130 miljoen euro op.

Vande Lanotte gaf toe dat met de deelstaten meer overleg moest worden gepleegd over de maatregel. Toch werden de deelregeringen volgens de minister in september op de hoogte gebracht in een werkgroep van het Overlegcomité. 'Er is toen echter weinig aandacht aan besteed, maar daar kan ik niets aan doen', zei hij. Volgens de Vlaamse minister van Begroting, Dirk Van Mechelen (VLD), is er geen enkel politiek overleg geweest over het vakantiegeld. De maatregel wordt binnenkort op het Overlegcomité besproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud