Advertentie

Ontslag dreigt voor topman federale politie

Fernand Koekelberg ©Jan de Meuleneir

De commissaris-generaal van de federale politie, Fernand Koekelberg, heeft de regering laten weten geen ontslag te willen nemen. Nochtans stellen verschillende bronnen dat twee rapporten van het Comité P, dat de politie controleert, vernietigend zijn voor Koekelberg. Hoogstwaarschijnlijk zal de regering Koekelberg afzetten.

(tijd) - In één rapport stellen alle experts dat hij zijn medewerkster - en volgens sommigen minnares - Sylvie Ricour onwettig heeft gepromoveerd van niveau C naar A. De verplichte examens zouden niet hebben plaatsgevonden. En hij zou zich ook hebben laten vertegenwoordigen door Ricour, wat verboden is.

Het andere rapport zou besluiten dat zijn ordemaatregel tegen de vroegere woordvoerster van de federale politie, Els Cleemput, ook was ingegeven door persoonlijke spanningen.

In een derde rapport is de Algemene Inspectie, die ook de politie controleert, de kop van Jut. Daar zouden ook onwettelijke bevorderingen zijn gebeurd. Daarbij zou Guido Van Wymersch, de vroegere adjunct-directeur van de Algemene Inspectie en nu hoofd van de lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene, in opspraak komen.

Patrick Dewael

Of de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD), wat te verwijten valt over de vastgestelde disfuncties, is niet meteen duidelijk. De minister heeft alvast een intern onderzoek bevolen naar eventuele disfuncties in zijn eigen beleidscel.

Maandag zal het parlement de drie rapporten achter gesloten deuren bespreken. De Kamerleden hebben de teksten nog niet gekregen.

Minister Dewael heeft gisteravond alle kritiek in de kiem willen smoren met een vroegtijdige persmededeling over de rapporten.

LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud