Advertentie
Advertentie

Ontwerpakkoord voor arbeiders Bekaert in Lanklaar

Bekaert-voorzitter Paul Buysse (foto Reuters) ©REUTERS

Bij staaldraadproducent Bekaert in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) hebben directie en vakbonden na een nachtelijke verzoeningsvergadering een voorstel van sociaal plan bereikt voor de 112 arbeiders die hun baan verliezen tengevolge van de eerder aangekondigde sluiting.

(belga) - Voornaamste aandachtspunten in het sociaal plan zijn de oprichting van een tewerkstellingscel en een aanvullende vergoeding, bovenop de wettelijk voorziene sluitingsvergoeding, zo laat vakbondsafgevaardigde Benny Vandenreyken (ACV) weten.
De directie van Bekaert kondigde in juni van dit jaar aan dat het de productievestiging in Lanklaar tegen het einde van het jaar ging sluiten. In de fabriek werken 112 arbeiders en 22 bedienden.

Ook de productievestiging van Bekaert in Waregem wordt opgedoekt. Maar omdat de 150 personeelsleden gemuteerd worden naar andere vestigingen van Bekaert in België, gaan daar geen banen verloren.

De tewerkstellingscel voor de arbeiders in Lanklaar is specifiek bedoeld voor 45-plussers. "Er is wel overeengekomen dat ook werknemers op vrijwillige basis een beroep kunnen doen op de tewerkstellingscel", aldus Vandenreyken.

Economisch werkloos

De bonden konden ook een aanvullende vergoeding op basis van anciënniteit bovenop de wettelijk voorziene vergoedingen bedingen. De brugpensioenleeftijd blijft net zoals bij de herstructurering van twee jaar geleden behouden op 50 jaar.
Het akkoord zal morgen/donderdag tijdens een personeelsvergadering aan de arbeiders meegedeeld worden.

De werknemers van Bekaert in Lanklaar zijn nu al zowat twee weken economisch werkloos. Zij kregen een vrijstelling van prestaties met behoud van loon. De verbreking van de contracten is voorzien voor 12 december. Tegen die datum zal de vestiging ook officieel de deuren sluiten.

Directie en vakbonden zitten vrijdag nog bijeen om een sociaal plan voor de 22 bedienden uit te werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud